İklim değişikliğinin belirtileri neler? Kuresel ısınmayı durduramazsak dunyamızı nasıl bir gelecek bekliyor? Fosil yakıtlar neden sera etkisi yaratıyor? Alternatif enerji kaynakları soylendiği kadar masum mu? Nukleer enerji cozum olabilir mi? Kyoto Protokolu neden işe yaramıyor? İklim krizi ekosistemi nasıl etkiliyor? Doğal kaynaklarımız tukeniyor mu? Akarsuları, toprağı, havayı kirletmeyen “temiz” bir sanayi mumkun mu? Elektrikle calışan arabalar sahiden cevre dostu mu? Monokultur nedir ve neden zararlı? GDO’lu urunler aclık sorununa care mi? Arıların olumu neyin habercisi? Biyoceşitliliğin azalmasından endişe etmeli miyiz?
…Ve en onemli soru: İklim krizi ve ekolojik yıkımdan kim sorumlu?
Fikret Başkaya bu kısa fakat yoğun kitapta, iklim ve ekolojiye dair en temel ve can alıcı soruları kendine ozgu uslubuyla yanıtlıyor. İklim Krizi ve Ekolojik Yıkım hem genclere hem de genel bilgi sahibi olmak isteyen meraklı okurlara hitap edecek şekilde, akıcı bir soyleşi havasında kaleme alındı. Başkaya, genel cerceveyi cizerken bu alana ozgu teknik terimleri ve olguları sade bir dille acıklamakla yetinmeyip sorunun asıl failini de net olarak cozumluyor: kapitalizm.
“Doğanın bir yılda urettiği kaynağı biz yaklaşık altı ayda tuketiyoruz. Bu da, bugunku uretim ve tuketim duzeyini surdurebilmek icin 2-3 gezegene daha ihtiyac var demek. Yıkım veya cokuş olarak ifade edilebilen yeni durum, doğanın kendini yenileme ritmi ile kapitalizmin kendini yeniden uretme ritmi arasındaki uyumsuzluğun sonucu. Bu da bir metabolik surdurulemezlik demek.”

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Genclerle Baş Başa: İklim Krizi ve Ekolojik Yıkım Yazar: Fikret Başkaya Yayınevi: Yordam Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 160 Ebat: 11,5 x 18,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051723761