Şehrin nufusuna oranı dikkate alındığında, Turkiye'de en fazla Roman, Edirne'de yaşamaktadır. Bu kitap ile sosyolojik ehemmiyeti onculuğunde Edirne Romanlarının sosyo kulturel hayatlarında geciş rituellerinin yeri, din ile ilişkisi bağlamında araştırılmaktadır. Bu yonuyle araştırma, Edirne Romanlarının geciş rituelleri aracılığıyla surdurdukleri veya değiştirdikleri gelenek ve goreneklerini derleme faaliyeti olarak gorulmemelidir. Bugune kadar genellikle Etnolojik ve Antropolojik perspektiflerle incelenmiş olan geciş rituelleri, bu kitapta sosyoloji ve din sosyolojisinin yontem ve kavramları kullanılarak ele alınmıştır. Geciş rituelleri, bir yandan birey icin yeni bir toplumsal rol elde etmeyi, uyumu, paylaşımı ve butunleşmeyi ifade ederken, diğer taraftan da sosyal tarih, toplumsal hafıza, inanışlar, din anlayışı, yeme-icme adetleri, giyim-kuşam gelenekleri gibi toplum hayatının bircok sosyo-kulturel fragmanını bir arada yansıtmaktadır. Bu nedenle kitap, geciş ritlerinin, hem sosyoloji hem de bilhassa bu ritlere atfedilen kutsallık yonuyle din-toplum ilişkisinin boyutlarını tespit acsından din sosyolojisi icin elverişli ve zengin bir araştırma alanı olabileceğini ortaya koymaktadır.

Bu araştırmanın, Romanların sosyo-kulturel hayatlarında cok onemli addedilen ve ihtimamla uygulanan doğum, sunnet, evlenme, cenaze rituelleri ve mevsimsel geciş ritueli olan Kakava Bayramı uzerinden, Edirne Romanları orneğinde, Roman toplumunun ve kulturunun tanınmasına ve anlaşılmasına bir katkı sağlama amacı da bulunmaktadır. Zira anlaşılamama ve onyargılarla tanımlanma Romanlar icin cok onemli bir sosyal sorun olagelmiştir.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 256

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Rağbet Yayınları
Kitap Adı: Edirne Romanları'nda Geciş Rituelleri ve Din Yazar: Nebile Ozmen Editor: Hasan Lutfi Ramazanoğlu Yayınevi: Rağbet Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059852050