Buyuleyici...Provokatif bilim ve ilgi cekici ıvır zıvır dolu bir şolen... (Today)
Hayvansal acıdan kimiz biz? Kuşkusuz zekiyiz -fakat neye kıyasla? Ciftleşmekle kafayı bozmuşuz, ustelik erkelerimiz dişilerimizden oldukca farklı davranıyor. İnsan, aslanlar ya da ayılar gibi bir predator mu, yoksa ceylanlar ve tavşanlar gibi daima arkasını kollamak zorunda mı?.. Şuphesiz, cok fazla iletişim kuruyoruz, fakat papağanlar ve cayır kopekleri de yapıyor bunu.
İnsan kendini incelemekten haz alır. Ne zurafa, ne de boncuklu kertenkele vaktini eli cenesinde komşularını izleyerek gecirmez. Biz ama sadece biz, cocuk ile cizgili sincap nerede ortuşuyor, nerede farklılaşıyor bilmek isteriz... Dalgıckuşları gol kenarında otururken, aslanlar guneşlenirken, beynim bir şeyler yapmam ve bir harekette bulunmam icin beni yonlendirmeye devam eder, aktif bir maymunum ben...
Asortik Maymun yani Homo sapiens tuhaf bir memelidir. Dikkat cekecek derecede sık ve eşi benzeri gorulmemiş bir şevkle ciftleşir. Benzer bir hevesle, sağlığını tehlikeye sokacak şekilde yemek yer ki bu vahşi hayvanlarda olmayan bir davranıştır. İnsan bolgesinin sınırlarını kapılarla cizerken kendisini karmaşık, zeki ve diğer hayvanlardan her acıdan ustun gorur.
Esprili, mutevazı ve etkileyici bir anlayış ile Hannah Holmes eğitimli bir araştırmacının sorgulayıcı gozunu kendisine, esasında sadece kendisine de değil, butun turumuze, Shakespeare'in deyişiyle "canlıların baş tacına" ceviriyor. Bu şaşırtıcı, mizahi ve oğretici kitapta Holmes insan hayvanının -kitaba adını veren Asortik Maymun'un- doğal dunyaya -bu dunyayı hem yapıcı hem de yıkıcı şekilde değiştiriyorken bile- nasıl uyum sağladığını araştırıyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 464
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Yurt Kitap Yayın
Kitap Adı: Asortik Maymun Yazar: Hannah Holmes Cevirmen: Filiz Kart Yayınevi: Yurt Kitap Yayın İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786055290252