İnsanlar tarihimizin yuzde doksanında “avcı-toplayıcı” olarak yaşadılar ve birbirleriyle konuşuyorlardı. Konuştukları dilin kokenine ve evrimine ilişkin elimizde dolaysız bir kanıt mevcut değil; hatta ilk insanların konuşma ya da işaret dili var mıydı, bilmiyoruz. Bu zorluğun farkında olan antropolog Alan Barnard, cevremizde var olanlardan hareketle dile ilişkin gecmişimizi onemli olcude anlayabileceğimizi ileri suruyor. Dunyanın pek cok yerinde hÂl avcı-toplayıcılar yaşıyor; bu topluluklar, konuşma tarzlarını, dillerini, dillerden ne amacla yararlandıklarını araştırmamız bakımından buyuk onem taşıyorlar. Olağanustu geniş kelime dağarcıkları var ve dilbilgisi acısından hayli karmaşık, gelişkin bir dile sahipler.
Barnard, avcı-toplayıcıları, kendi şartlarında anlayarak yaşamlarını inceliyor. Okuma yazma bilmeyen insanlar olarak dili nasıl algılıyorlar? Dili ne amacla kullanıyorlar? Dilbilgisine ilişkin bilgileri hic yok mu yoksa dilbilgisiyle oyunlar oynamaktan keyif almalarına yetecek kadar bir dilbilgisi anlayışları bulunuyor mu? Bugune dek yapılmış belli başlı araştırmaları ve kuramları ele alarak bu tur soruları irdeleyen Tarihoncesinde Dil, dilin evrimine ilgi duyan herkesi tatmin edecek bir calışma.
(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Tarihoncesinde Dil Yazar: Alan Barnard Yayınevi: Boğazici Universitesi Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16 x 23 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786057827012