Antropolog Michael Little bir soyleşisinde "Kendi bilim dalımın tarihi hakkında pek konuşmamayı tercih ederdim, cunku cok mahcup olurdum ve utanırdım" der. Stephan Jay Gould'un İnsanın Yanlış Olcumu (The Mismeasure of Man) başta antropolojinin ve daha sonra biyolojinin bu utanc verici yuzunu en cıplak hali ile gozler onune serer.

Gould, Harvard Universitesinde biyolojik belirlenimciliğe karşı uzun yıllar 'Sosyal bir Silah Olarak Biyoloji' dersini vermiş, bir akademisyen ve aynı zamanda politik bir aktivist olarak yaşamını sosyal eşitsizliği, bencilliği, saldırganlığı ve genel olarak kotuluğu biyolojik gecmişimize bağlayan indirgeyici anlayışa karşı mucadeleye adamıştır. Bu kitap, insanın duşunsel yetenekleri ve sosyal davranışlarındaki ceşitliliği ırksal farklılıklara dayalı matematiksel hesaplamalar ile acıklamaya calışan bakış acısına karşı bir paleo-biyolog tarafından yazılmış en onemli calışmalardan biridir ve Gould'un bu soruna karşı duruşunu karakterize eden en keskin hamlesidir.

Gould'un bu kitap ile yapmak istediği uyarı, sosyal canlılar olarak duşuncelerimizin ve davranışlarımızın kulturel ve sosyal etmenlerden bicimlendiğini duşunmek yerine, bunun bir eşitsizlik gerekcesi olarak biyolojik farklılıklarımızdan kaynaklandığını duşunmenin tarihteki korkunc orneklerine dikkat cekmektir. Bu anlamda İnsanın Yanlış Olcumu okunmayı fazlasıyla hak eden bir eser. İyi okumalar!
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 448

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Versus
Kitap Adı: İnsanın Yanlış Olcumu Yazar: Stephen Jay Gould Cevirmen: Ebru Kılıc Yayınevi: Versus İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786054972012