Tum canlıların var olabilme mucadelelerindeki temel amacı, coğalarak gelecek dollerinin oluşturulmasından ve genetik bilginin aktarılmasından gecer. Diğer canlı turlerinde olduğu gibi balık populasyonlarının devamlılığı da ureyebilme yetenekleri ile belirlenir. Dolayısıyla fizyolojinin ureme boyutu derin ekolojik oneme sahiptir. Bir bakış acısı olarak, diğer fizyolojik fonksiyonlar, organizmanın ureyebilmesine hizmet ederler.

Doğal balık stoklarının hızla azalması ve hatta bazı turlerin nesillerinin tukenme tehlikesi altında olması noktasında artan endişeler, balıklarda ureme metotlarına olan ilgiyi arttırmış ve gelecekte de arttırmaya devam edecektir. Aynı şekilde, FAO tarafından dunyada en hızlı buyuyen gıda uretim sektoru olarak kabul edilen su urunleri yetiştiriciliği acısından balıkların kultur şartlarında uretilebilmesi de son derece onemli bir konu olarak karşımıza cıkmaktadır.

Ulkemizin, su urunleri uretimine elverişli deniz ve ic su uretim sahaları yonunden onemli bir potansiyele sahip olmasının yanında, bilgi birikimi ve teknolojik gelişmeler, ilerleyen yıllarda kultur balıkcılığı sektorunun gelişimi yonundeki beklentileri arttırmaktadır. Kultur şartlarında yetiştiriciliği yapılan balık turune uygun bir uretim metodu geliştirebilmek icin turun yalnızca ureme davranışlarının bilinmesi yeterli olmayıp, uremenin mekanizmasının bilinmesini de gerektirir.

"Balıklarda Ureme" kitabının amacı, ozellikle kemikli tatlı su ve deniz balıklarının uremesinde onemli olan bazı konuları, guncel kaynaklar kullanarak daha anlaşılabilir duzeyde ortaya koymaktır. Kitap; Dişi Ureme Sistemi ve Oogenez, Erkek Ureme Sistemi ve Spermatogenez, Uremenin Endokrin Kontrolu ve Cevresel Duzenlenmesi, Ureme Stratejileri ve Su Urunleri Yetiştiriciliğinde Uremenin Kontrolu olarak toplam 74 şekil ve 11 tablo iceren 5 ana bolumden oluşmaktadır. Konu ile ilgili yoğun olarak kullanılan ancak bazen Turkce karşılığının bulunmasında zorluk yaşanan terimlerde ek olarak sozluk halinde verilmiştir.

Kitap; konu ile ilgili araştırma yapan tum bilim insanlarının yanı sıra, Su Urunleri, Deniz Bilimleri, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi, Veteriner, Ziraat ve Fen Edebiyat Fakultelerinde lisans ve lisansustu eğitimlerde kullanılabilecek nitelikte olup aynı zamanda Meslek Yuksek Okulu Su Urunleri Programlarında ve Su Urunleri Meslek Liselerinde okuyan oğrencilerin de eğitimlerinde faydalanabilecekleri bir kaynak olacaktır. Su urunleri yetiştiriciliğine yonelik pratik bilgiler icermesinden dolayı bu kitap su urunleri sektorune de faydalı olacaktır.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 230

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Kitap Adı: Balıklarda Ureme Yazar: Sedat Karayucel , İsmihan Karayucel Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053204411