900'lerin başlarında fizik biliminin uzak bir koşesinde doğmuş olan ve enerjinin sonsuz kucuğe kadar bolunebilen buyuklukler yerine sonlu buyuklukte paketler halinde var olduğu duşuncesini ortaya atan kuantum teorisi pek cok zengin metaforu populer duşunce dunyamıza kazandırmıştır. Kuantum dili ve imgeleri gunumuzde sonsuz bir foton akımı misali bizleri bombardımana tutar. Multievrenler, kuantum sıcramaları, paralel evrenler belirsizlik ilkesi ve Schrodinger'in kedisi gibi terimler, her yeni nesil sanatcı ve yazar tarafından karikaturlerde, filmlerde, kahve fincanlarında, tişortlerin uzerinde, romanlarda ve felsefede yeniden keşfedilmektedir. Bir kuantum sıcraması buyuk mudur yoksa kucuk mudur? Belirsizlik ilkesi ne kadar belirsizdir? Ustumuze yağan bu kuantum terimleri sadece gosteriş amaclı uretilen sacma ifadeler midir yoksa duşunce dunyamızda temel bir değişimin işaretcisi midir? Konusunda oncu olan bu kitapta Robert P. Crease ve Alfred Scharff Goldhaber hepsinde bir gerceklik payı olduğunu soyluyor. Biri fizikci ve diğeri felsefeci olan yazarlar sahip oldukları birikimden ve altı yılı aşkın zamandır birlikte verdikleri derslerden istifade ederek kuantumun, bilimsel bir teoriden toplumsal bir anlayışa giden engebeli yolunu ortaya cıkarıyor. Yazarlar, oğrencileri ile beraber, toplumsal tartışmalarda kuantum hakkında atılmış yanlış adımları, yanlış anlaşılmaları, uretilmiş mizahı ve anlamsızlıkları keşfediyor. Kuantum Donemi, sanattan edebiyata ve John Updike ve Foster Wallace'ın yorumlarına kadar pek cok alandaki etkilerini ve dışavurumlarını inceliyor. Yazarlar kuantum teorisinin bilgi, metafor, entelektuel alışveriş ve cağdaş dunya uzerindeki sonuclarını acığa cıkarıyor. Kuantum dilini ve imgelerini anlamak ve takdir etmek ve onun hatalı kullanımlarını gormeyi bilmek, gunumuzde eğitimli insan olmanın bir parcasıdır.
"[Kuantum Donemi] kuantum teorisinin en buyuleyici kavramlarına yonelik yaşam ve yaşam sonrası etkileyici bir yolculuk."
-David Kaiser, MIT-
"Keyif verici ve sade... Kuantum Donemi, kuantum teorisinin kavramlarına iyi bir giriş gorevi goruyor ve insanlığın kulturuyle bilimin nasıl birbirlerine bağlı olduğunu anlamaya yardımcı oluyor."
-Thiago Hartz, Physics Today-
-Agos, Express, Cumhuriyet, Toplumsal Tarih-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 272
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları
Kitap Adı: Kuantum Donemi Yazar: Alfred Scharff Goldhaber , Robert P. Crease Editor: Cem Tuzun Yayınevi: İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053994589