“Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir.”
- Gazi Mustafa Kemal ATATURK-
Temelinde işbirliği anlayışı bulunan, bireylerin ve toplumun ekonomik, sosyal ve surdurulebilir kalkınması acısından buyuk onem taşıyan kooperatifler, zaman icerisinde değişen ihtiyac ve şartlara gore ilke ve değerlerini yenileyen ve bircok ulkede enerji gibi farklı alanlarda başarıyla uygulanan bir işletme modeli haline gelmiştir.
1929’da yaşanan ekonomik kriz sonrası ABD’de başlayan, 1973’deki petrol krizi ile ozellikle Avrupa ulkelerinde vatandaşların krizle mucadele eden ulkelerine destek olma gayreti, bulunduğu ve icinde yer aldığı bolgeye duyduğu aidiyet hissi ve bu aidiyet hissinin vermiş olduğu toplumsal sorumluluk bilinci sayesinde yenilenebilir kaynaklar vatandaşlar tarafından kurulan kooperatifler aracılığıyla yonetilmiş ve ulke enerji politikalarına onemli katkılar sağlanmıştır.
Bu nedenle, yenilenebilir enerji kooperatiflerinin başta ulkesine sonrasında ortaklarına ve bulunduğu bolgeye hizmet eden, cevre dostu, ulke enerji arz guvenliği ve verimlilik oranlarının yukseltilmesine, istihdam oluşturulmasına, yerli ve milli kaynakların yerinde değerlendirilmesi ile ulke enerji acığının azaltılmasına onemli katkılar sağladığı kabul edilmektedir. Turkiye’de de 2013 yılından bu yana yenilenebilir enerji kooperatifciliğinin geliştirilmesine yonelik onemli calışmalar yapılmış ve vatandaş uzerinde kendi enerjisini kooperatifle uretebilme farkındalığı oluşmuştur.
Kitap, dunden bugune yenilenebilir enerji uretim kooperatifleri, başarılı ulke ornekleri ile Turkiye’de uygulanabilirliği ve bugunku durumu hakkında ayrıntılı bilgiler barındırmaktadır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Alternatif Bir Model-Yenilenebilir Enerji Uretim Kooperatifleri Yazar: Gulsum Gozde Durmaz Ayanoğlu Yayınevi: Cinius Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16 x 23 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057932228