Aydınlanma hareketi ile buyuk onem kazanan Antik Donem, gecmişi cok da eski olmayan bir bilim dalı olan arkeolojinin gelişmesini sağlayan bir kaynak olmuştur aynı zamanda. Roma ve Yunan medeniyetleri uzerinde yapılan araştırmalar maceraperestler, koleksiyoncular ve oryantalistleri eserlerin geldikleri ulkeleri gormek uzere yola cıkarmış, bunun sonucunda da Avrupa’nın ilgisi kendi kulturleriyle ilgisi olmayan coğrafyalarda bulunan antik eserlere yonelmeye başlamıştır. 19. yuzyılın başlarına kadar Batılı arkeologların ilgi duyduğu kulturlerin yayıldığı coğrafyanın hemen hemen tumunun Osmanlı sınırları icinde olması, Osmanlı Devleti’nin Avrupalı arkeolog ve araştırmacılarla dunyadaki diğer devletlerden daha once tanışmasına yol acmıştır. Batılı arkeologlar, hukumetlerinin de desteğiyle Osmanlı coğrafyasında Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi pek cok bolgede kazılar yaparken, ortaya cıkartılan eserler politik amaclara hizmet aracı olarak kullanılmıştır.
Elinizdeki eser, Osmanlı toprağı olan Anadolu, Irak, Suriye, Lubnan ve Filistin topraklarında 1890-1914 yılları arasında yoğunlaşan Alman kazılarını ve Osmanlı Devleti’nin kendi topraklarından cıkartılan bu eserlerin yurtdışına goturulmesini engellemek amacıyla almış olduğu onlemleri ele almaktadır.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Ortadoğu'nun Yağmalanan Hafızası Yazar: Ozer Ozbozdağlı Yayınevi: İdeal Kultur Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 182 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257059190