Gobekli Tepe/Girê Mirazan'da karşımıza cıkan ve ust duzeyde sanatsal bir gelişime karşılık gelen kulturun, hem değişik kultur aşamalarını birbirlerine bağlayan bir ara katman, hem de kendi konsepti icinde ele alındığında, devasa bir buyukluk arz eden kayıp bir kulturden arta kalan buz dağının gorunen tepeceği gorunumunde olduğu anlaşılmaktadır.
Keşfedildiği dar coğrafik alanla sınırlı değil, dunya capında bir araştırmayı gerektiren bir yaygınlık kazanmış bir kulturdur bu ve dolayısıyla da araştırmanın da kapsamının bu oranda genişletilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde, tum boyutlarıyla olmasa da, olabilecek en geniş boyutlarıyla kavrama imkÂnı elde edilebilir diye duşunuyorum. Bu bağlamda ‘'dunya capındaki'' araştırma seruvenim de bundan sonraki kitap serileriyle devam edecektir.
Gobekli Tepe'de karşımıza cıkan kimi mimari yapı ile simgelerin izlerini surerek, gerek kendisinden onceki, gerekse de sonraki kulturlerle analojiler kurabilmemiz pekÂl olanaklarımız dÂhilindedir. Sembollerin haricinde, dinsel inanışlarla, mitolojilerin analiz edilmeleri de bizlere cok değerli bilgiler sunabilmektedirler. Ama tum bunlar bir yana, astronomi de bizler icin olmazsa olmazlar arasında yerini almaktadır.
İlk kitabımda bu noktalardan hareketle zaten ayrıntılı acıklamalarda bulunmaya calışmıştım. Elinizdeki kitapta ise ağırlıklı olarak sembollerin işlevlerinden hareketle, Gobekli Tepe'de karşımıza cıkan kimi simgeleri daha yakından ve ayrıntılı mercek altına alıp, konuyu daha bir derinleştirmeye calışacağım. Bu da bize direkt olmasa da, dolaylı yollardan cok onemli veriler sunacaktır diye duşunuyorum.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Gobekli Tepe 2.Kitap - Kozmik Doğuş Kutsal Evlilik ve Olumden Dirilişe Yazar: Cemal Ozcelik Yayınevi: Kalkedon Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 472 Ebat: 16 x 24 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057942227