
Hindistan kontrolundeki Cammu Keşmir'de guvenlik guclerinin duzenlediği operasyonda bağımsızlık yanlısı direnişci liderinin oldurulduğu bildirildi.
Emniyet Muduru Vijaj Kumar, yaptığı acıklamada, polis ile milis guclerinin başkent Srinagar'ın dış mahallelerinden birinde duzenlediği operasyonda cıkan catışmada bağımsızlık yanlısı orgutlerden Hizbul Mucahidin'in askeri kanadının sorumlusu Seyfullah Mir'in oldurulduğunu belirtti.
Orgut, Mir'in olduğunu henuz doğrulamazken, catışmaların ardından bolgede halk protesto icin sokaklara cıktı. Hint yonetimi aleyhine sloganlar atan protestocuları dağıtmak icin polis plastik mermi ve goz yaşartıcı gaz kullandı.
Keşmir sorunu
İngiltere, 1947'de somurge olarak yonettiği Hindistan'dan cekilirken o donemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı. Nufusunun yuzde 90'ı Musluman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da donemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Musluman Keşmir halkı karşı cıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bolgeye asker gondermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ulke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş cıktı.
Savaşların ardından sağlanan gecici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yuzde 45'i Hindistan'ın, yuzde 35'i Pakistan'ın kontrolunde kaldı. Bolgenin doğusundaki yuzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Cin'in hakimiyetine verildi.
Ele gecirdiği bolgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağlayan Hindistan, gecen yıl yaptığı anayasa değişikliğiyle bolgenin ozel yonetim statusunu kaldırarak, "Cammu Keşmir" ve "Ladakh" adıyla merkeze bağlı "Birlik Toprağı" statusunde iki ayrı idari birim haline getirdi.
Bağımsızlık yanlısı militan gruplar bolgede 1989'dan bu yana Hint yonetimine karşı silahlı mucadele yurutuyor. Hindistan, coğunluğu Musluman Keşmir halkının meşru mucadele olarak gorduğu bu hareketleri "Pakistan destekli terorizm" olarak gorurken, İslamabad yonetimi suclamaya karşı cıkıyor.
Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini ongoruyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Aytekin