Turkan Şoray Turk oyuncu, senarist ve yonetmendir. 28 Haziran 1945'de Eyupsultan'da doğan Turkan Şoray hayatı nasıldır? Kac yaşında, nereli ve ne iş yapmaktadır?
[h=3]TURKAN ŞORAY KİMDİR?[/h]Turkan Şoray,28 Haziran 1945 yılında İstanbul'da doğmuştur. Turk oyuncu, senarist ve yonetmendir. Turk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılmaktadır. 1960'larda sinema ile tanışmış, ilk sinema odulu 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu odulunu almıştır. Toplamda 222 filmde[kaynak belirtilmeli rol alan Turkan Şoray, bu sayıyla dunyanın 'en cok film ceviren' kadın oyuncusudur. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF Turkiye iyi niyet elcisi secilmiş, "Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye duşunuyorum. Gucu sevgiyle birleştirirsek, bircok sorunun ustesinden gelebiliriz" demiştir. Ayrıca Şoray'ın kendi adını taşıyan bir ilkokul da vardır.
Sinema oyuncuları Hulya Kocyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'le birlikte, Turk sinemasının bir donemine damgasını vurmuş dort onemli kadın oyuncudan biri kabul edilir. Bu dortlu icerisinde, yonetmenlik yapan tek sinema oyuncusu olan Şoray, başrolunde kendisine eşlik eden Kadir İnanır ile oynadığı 1972 yapımlı Donuş, 1976 yapımlı Bodrum HÂkimi, 1973 yapımlı Azap, 2015 yapımı Uzaklarda Arama'nın tek başına; 1981 yapımlı Yılanı Oldurseler filminin ise Şerif Goren ile birlikte yonetmenliğini yapmıştır. Turkan Şoray, Haziran 2018'de verdiği bir roportajda "onune iyi senoryalar gelmediği" gerekcesiyle oyunculuğu bıraktığını acıkladı.
[h=3]YEŞİLCAM YILLARI[/h]Henuz Fatih Kız Lisesi ortaokulu bolumunde okurken Karagumruk'teki ev sahiplerinin kızı olan, Turk sinemasında sonraları "Panter Emel" olarak tanınacak sinema oyuncusu Emel Yıldız ile bir film setine giden Turkan Şoray, Turker İnanoğlu'nun teşviki ile Yeşilcam'a adım atar. Emel Yıldız'ın yerine Şoray'ın da kariyerinin başlangıcı anlamına gelen 1960 yılı yapımlı Koyde Bir Kız Sevdim filminde Baki Tamer ile başrol de oynamıştır. Turkan Şoray sinemaya başlamasıyla ilgili anısını şoyle anlatır:
"Sinemaya girmeden once mahallemize bir film seti geldi. Filmin bir setini mahallemizde cekeceklerdi. Başrol oyuncusu kadını gorduğumde 'ne kadar guzel bir kadın' dedim. Bu kadın Muhterem Nur'du. Oyle şaşkın bir şekilde bakınırken yanıma bir adam geldi ve 'Sen de filmlerde oynamak ister misin?' diye sordu. Korktum ve hemen eve kactım. Bu adamın da daha sonra Memduh Un olduğunu oğrendim. O zaman film setinden kacmıştım ama daha sonra film setleri hayatım oldu." der.
Şoray'a ilk Altın Portakal odulu getiren 1964 yapımlı yonetmenliğini Metin Erksan'nın yaptığı başrollerinde Şoray ve Ekrem Bora'nın yer aldığı Acı Hayat filmi 'Manikurcu Nermin'i canladıran oyuncu icin kariyerinde onemli basamak olmuştur. 1968 yılında, Şoray'a kariyerinde ikinci Altın Portakal odulunu Sait Faik Abasıyanık'ın "Menekşeli Vadi" adlı oykusunden esinlenerek Safa Onal tarafından senaryosu yazılan Vesikalı Yarim filmi kazandırmış, yıllar sonra filmin yenilenmiş kopyasının yeniden yayımlandığı İstanbul Film Festivali'nde konuşan Turkan Şoray film icin şoyle demiştir:
"Turk sinemasının yeri cok zor doldurulacak bir yonetmen olan Lutfi Akad'la calışmış olmak benim icin cok mucizevi bir şeydir. 'Turkan, gozlerinle oynayacaksın' diyordu bana. Gozlerimle oynamayı Lutfi Akad oğretti bana."
[h=3]YEŞİLCAM SONRASI[/h]Başrolde bir eşe sahip oyuncuların başarılı olduğu filmlerde Şoray'a onlarca erkek sinema aktoru eşlik etmiştir. Klasikleşmiş birkac Şoray filminde de eleştirmen Agah Ozguc'un deyimiyle'Seyirciyi aldatmak, daha fazla para kazanmak icin' yayınlanmamış ancak seyirciye yayınlanmış gibi afişi basılmıştır. Şoray'ın Ediz Hun'la oynadığı 1980 yapımı Tabancamın Sapını Gulle Donatacağım adlı filmin afişinde Turkan Şoray ve Kemal Sunal olmasına karşın Ediz Hun ve Turkan Şoray'ın oynadığı Gullu Geliyor Gullu filmi vardır. Kemal Sunal, sadece figuran oyuncudur. Sonrasında Kemal Sunal'ın populer oluşuyla aynı film başka adla, başka afişle tekrar yayınlanmıştır. İlginc olaylardan biri de Keşanlı Ali filmi olup goruntu yonetmeninin adı olan Ali, film afişinde Keşanlı'nın altına buyuk harflerle yazıldığından "Keşanlı Ali" olarak adlandırılıyor.
Şoray'ın ilginc sinema deneyimlerinden biri kendisi ile Filiz Akın'ın GunahkÂr Kadın filminde bir araya getiren Ulku Erakalın'dan henuz 17 yaşındayken bir film cekimi sırasında yediği tokat olmuştur.
1990'lı yıllarla birlikte, televizyon dizileri calışmalarına da ağırlık vermeye başlamış, yaptığı bu calışmalardan en cok ses getiren ve uzun omurlu olanları, başrollerini Şener Şen'le paylaştığı İkinci Bahar ve Haluk Bilginer ile paylaştığı Tatlı Hayat olmuştur.