“Kuantum mekaniği ‘tuhaf’ gorunebilir ama mantıksız değildir. Sadece yeni ve aşina olmadığımız bir mantık devrededir. Kavrayabilirseniz, yani kuantum mekaniğinin işte bu şekilde işlediğini kabul edebilirseniz, o zaman kuantum dunyası tuhaf gorunmekten cıkıp farklı gelenek ve gorenekleriyle, kendi guzel ic tutarlılığıyla bambaşka bir yer olur cıkar.”
Tuhafı Aşma Zamanı analojiler, metaforlar, imgelerle dolu kuantum anlatılarından farklı olarak, burada ve şimdi hakkındaki peşin hukumlerimizi sarsan, uzay ve zamanla dalaşan, dile dokemediğimiz, mantığımızı hice sayan kuantum dunyasının neden “tuhaf” olduğunu değil, neden bizim dunyamızın ona benzemediğini anlatıyor.
Kuantum kuramının nasıl işlediğini, hakkındaki klişeleri, yanlış yorumları, deneyimlediğimiz dunyanın sezgi karşıtı ilkelerini nasıl yarattığını, bizim gerceklik, bilgi ve dille kurduğumuz ilişkilerin sınırlarını neden, nasıl zorladığını tartışarak bu kuramla birlikte bugune kadar bildiğimiz bazı şeylerin artık neden gecerli olmadığını gosteriyor.
Ball’un son derece kolay anlaşılır metni, gunumuzde kuantum mekaniğinin temellerinin teoride nasıl ele alındığını tum detaylarıyla gosteriyor. Tuhafı Aşma Zamanı’nın bu alanda okuduğum en iyi kitap olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim.
Margaret Wertheim
Washington Post
Kuantum fiziği hakkında yazılmış son yılların en ozgun ve ilgi cekici kitabı.
Brian Clegg, Physics World
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Tuhafı Aşma Zamanı: Kuantum Fiziğine Farklı Bir Bakış Yazar: Philip Ball Cevirmen: Nedim Catlı Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 21,5 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Orijinal Adı: Beyond Weird: Why Everything You Thought You Knew About Quantum Physics is Different Barkod: 9786052205501