20. yuzyılın başlarında fizikte yaşanan iki 'sıcrama'; İzafiyet ve Kuantum Teorileri, determinist-mekanist kabullere dayalı modern doğa duşuncesinin buyuk mesafelerde, yuksek hızlarda ve atom altı seviyede yetersiz kaldığını ortaya koymuştur. 1900-1927 tarihleri arasında şekillenen ve yuzyılın ikinci yarısında bir Standart Model'e kavuşan bu iki kuram, Newtoncu doğa yasalarıyla iş goren modern fiziğin, tabiatı tasvir ederken kullandığı madde, hareket, sureklilik, sonsuzluk, uzay, zaman, enerji, atom gibi temel kavramlarını değiştirerek yeniden tanımlamış, boylece 20. yuzyılın başlarında cağdaş doğa duşuncesi doğmuştur. Cağdaş doğa duşuncesi, İzafiyet Teorisi ve Kuantum Teorisi'nin yol actığı olağanustu sonuclarla birlikte, bir yandan yeni bir kozmoloji inşa ederken, diğer taraftan da madde ve gercekliğin yapısına ilişkin carpıcı bulgulara dayanarak sadece yeni bir fizik değil, aynı zamanda yeni bir bilim anlayışı da doğurmuştur. Bu kapsamlı değişim, zorunlu olarak etkileşim icinde bulunduğu felsefî, dinî ve kulturel alanlara kadar uzanmış, nihayet yeni bir dunya goruşu cesametine ulaşmıştır.

Gunumuzde, doğanın bu yeni algılanış tarzını ve başta fizik olmak uzere doğa bilimlerinin ortaya koyduğu carpıcı sonucları hesaba katmayan felsefî ve dinî cabalar daha baştan kendilerini sınırlandırmış olacaktır. Yazarın amacı, 20. yuzyılda yolları doğa kavramında kesişen bilim, felsefe ve dinin ic ice gecen cok yonlu ilişkilerine ışık tutmak, doğanın bu yeni kavranış tarzının icerimlerini incelemektir.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 420

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Kure Yayınları
Kitap Adı: Cağdaş Doğa Duşuncesi Yazar: İshak Arslan Yayınevi: Kure Yayınları İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786055383091