Hakim neoklasik ve neoliberal ekonomi ekolleri bize kıtlığın, insan doğasının kacınılmaz bir urunu olduğunu soyluyor. Buna karşın, Costas Panayotakis ise kıtlığın, kapitalist sistemin ekonomik ve sosyal sureclerinin bir sonucu olduğunu savunuyor.
Sermayenin birikimi mantığının onemi uzerinde durarak kapitalizmin kıt kaynakları ve uretim potansiyelini rasyonel bir şekilde kullanmasının mumkun olmadığını belirtiyor. Bunun yerine kapitalizmin gerekli olmayan acılar doğurduğu, grotesk eşitsizlikler urettiği, tatminden uzak zehirleyici bir tuketim kulturu ve derinleşen cevresel bir kriz doğurduğunu vurguluyor.
Costas, ekonomik demokrasinin temel ilkesi olarak her bireyin ekonomik sistem uzerine eşit soz hakkına sahip olmasının, kıtlık ve ekolojik krizin kesin cozumu olduğunu savunuyor.
"Uretim aracları uzerindeki bireyselleştirilmiş mulkiyet -ve bunun getirdiği butun somuru ve saldırganlık- surdurulemez, hatta yok oluşumuzun tarifidir. Dolayısıyla, iktisadi demokrasi ya kolektif mulkiyet ve karşılıklılığa dayanan bir toplum demektir; ya da hicbir anlamı yoktur. Onemli olan bir şeyin ismi değil, o şeyin neyi icerdiğidir. İster 'ortaklık'; ister 'kooperatif ulus', 'ekososyalizm', isterseniz 'iktisadi demokrasi' deyin. Ancak şunu unutmayın: Eski dunya oluyor, işte size doğmayı bekleyen yeni dunya duzeni."
-Joel Kovel-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 340
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Doruk Yayınları
Kitap Adı: Kıtlığı Yeniden Duşunmek Yazar: Costas Panayotakis Cevirmen: Mesadet Sozen Yayınevi: Doruk Yayınları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9789755536385