Otorite, toplumun ceşitli duzeylerinde, okulda, ailede, işyerinde ya da devletin elinde aslında uzun bir zamandır krizde. Bu krizin ne olduğunu ya da nasıl aşılacağını anlayabilmek icin oncelikle otoritenin ne olduğunu ortaya koymak gerek. Gerard Mendel, bu sorunun cevabını bulmak icin tarihe donmemizi oneriyor.
Hindistan'dan Afrika'ya, Antik Cağ'dan bugune, Mendel'e gore her yerde ve her zaman otoritenin temelinde ortak bir antropolojik zemin vardı. Butun toplumlar hayatta kalmakla ilgili bilincil korkularını gidermek icin, gonullu itaat karşılığında koruyucu bir otoritenin mevcudiyetini benimsediler. Ama otorite butun toplumlarda farklı bicimlerde ortaya cıktı. Topluluk; geleneksel toplumlarda ebeveyn otoritesini benimserken, modern toplumlarda otoriteyi yalnızca baba figurune devretti.
Bugun Batı'da patriarkal toplum bicimi gittikce yok olurken ne topluluk, ne de baba, arkaik korkularımızı busbutun gidermeye yetecek gucteler. Otoritenin krizinin en temel sebeplerinden biri bu. Peki demokrasi, insanın icindeki bitmeyen cocukluğu, korkularını, hakikatten kacma eğilimini gidermeye muktedir mi? Gerard Mendel Bir Otorite Tarihi'nde gunumuzun belki en onemli sorularından birisi hakkında aydınlatıcı ipucları veriyor.



Sayfa Sayısı: 303

Baskı Yılı: 2005


Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Bir Otorite Tarihi Yazar: Gerard Mandel Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2005 Dil: Turkce Barkod: 9789750503405