Antropologlar, sosyologlar, psikologlar ve dinler tarihcileri, yetmiş beş yıldan uzun bir sure boyunca Avustralyalılara tutkulu bir ilgi duymuştur. Bunun nedenleri acıktır: Avustralyalılar avcı toplayıcıdırlar, kulturel olarak yalnızca Guney Amerikalı Fuegianlarla, Kalahari colunun yerli halkı Bushmenlerle ve Kuzey Kutbu’nun bazı Eskimo kabileleriyle kıyaslanabilirler. Dolayısıyla, gunumuzde Neolitik-oncesi tipte bir kultur icinde yaşamaya devam ettikleri soylenebilir. Ustelik kıtanın yalıtılmışlığı, hem son derece arkaik hem de butunsel olan Avustralya uygarlığına duyulan bilimsel ilgiyi yoğunlaştırmıştır.
Birey adım adım mitsel gecmişin muhteşemliğinin bilincine varır. Torenler aracılığıyla Duş Zamanını nasıl yeniden canlandıracağını oğrenir. Sonunda kabilesinin kutsal tarihine tamamen gomulur; diğer bir deyişle, kokenini, başlangıcı oğrenir ve kayalar, bitkiler ve hayvanlardan tutun da gorenekler, simgeler ve kurallara kadar her şeyin anlamını kavrar. Mitlerde ve rituellerde muhafaza edilen acıklamayı ozumsedikce, dunya, yaşam ve insan varoluşu anlam kazanır ve kutsal hale gelir –cunku Doğaustu Varlıklar tarafından yaratılmış veya kusursuz hale getirilmişlerdir. Bir insan, yaşamının belli bir anında doğmadan once bir ruh olduğunu ve oldukten sonra da bu doğum-oncesi tinsellik koşulu ile yeniden butunleşeceğini oğrenir. İnsan dongusunun daha buyuk, kozmik bir dongunun parcası olduğunu oğrenir; Yaratılış, Duş Zamanında meydana gelen “tinsel” bir edimdir ve evren (kozmos) her ne kadar artık “gercek” veya “maddi” bir gorunum kazanmış olsa bile, gene de başlangıcta vuku bulan yaratım edimlerinin yinelenmesiyle periyodik olarak yenilenmelidir.
Mircea Eliade

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Avustralya Dinleri Yazar: Mircea Eliade Cevirmen: Cem Soydemir Yayınevi: Doğu Batı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052133477