Dilimizde zaman sozcuğune denk gelen soz “an” olmalıdır. Guney Sibirya'da doğanın ozgur halkı Dukhalar'la yaşadığım sırada, zaman sozcuğunun “an” olarak karşılandığını fark etmiştim. Dunyanın en ozgur Turkleri, Sayan Dağları'nda her an ozgurce ve doğanın icinde yaşıyor. Anadolu'da ise giderek doğadan uzaklaşan, coğu yerde kopan bir halk var. Huseyin Cağlar İnce, hic beklemediğimiz bir anda, “doğadabuan” diyerek, ya bir cicek ya da bir kelebek gostererek bizi kendimize getiriyordu. Cağlar, Magma dergisi okurlarına birdenbire sunduğu “doğadabuan” armağanlarını kitaplaştırdı. Herkes, “doğadabuan” desin ama bunun icin Cağlar'ın surpriz yapacağı anı beklemesin. Ozcan Yuksek Magma Dergisi Genel Yayın Yonetmeni Dunyada otmeyen tek kurbağa olan, sadece Bolkarlar'da Karagol ve Cinili Gol'de yaşayan Toros Kurbağası'nın (Rana holtzi) hikayesi icin Niğde'ye gitmiştim. Gollere atılan sazan balığı nedeniyle kurbağaların nufusu tehlike altındaydı. Bu kadar sıcak cevre gundemi icinde bir kurbağanın peşinde olduğum icin o donemde cok eleştiri aldım. Biz bugunlere doğayı taklit ederek geldik. Biyolojik ceşitlilik insana ilham kaynağı oldu. Orneğin yakıt tasarrufu sağlayan kıvrık kanat (winglet) daha yeni icat edildi. Şahin, kartal, leylek gibi kuşların havada suzulurken yukarıya kıvrılan kanat ucu tuylerinden ilham alınarak yapıldı. Doğadan oğreneceğimiz daha cok şey var. O nedenle biyolojik ceşitlilik mutlaka korunmalı. Doğadabuan cok onemli bir calışma. Cunku Turkiye'nin biyolojik ceşitliliğine ışık tutuyor. Guven İslamoğlu CNN Turk Yeşil Doğa Programı'nın yapımcısı Doğa, insan olmasa da var olmaya devam eder. Oysa doğa olmasa, insan olmaz. İnsan onun muhteşem duzeninin bir parcası. O işleyen buyuk duzen, hayatın her alanında hala rehber olmaya devam ediyor. Cok alakasız gibi gorulse de; uretim sistemlerinde insan ne zaman acmaza duşse, bakacakları arasında “doğanın duzeni” de var. O nedenle doğayı tanımak, onun mantığı uzerine duşunmek, yaşamın her alanında surdurulebilirlik icin olmazsa olmazlardan. Huseyin Cağlar İnce'nin hazırladığı bu kitap da işte bu oğrenme surecinin yapıtaşlarından birisi. Mehmet Semih Soylemez AGT A.Ş. YK / Duygusal Sermaye kitabının yazarı (Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Doğadabuan Yazar: Huseyin Cağlar İnce Editor: Burcu Meltem Arık Akyuz , Elif İnce , Ferdi Akarsu Yayın Yonetmeni: Arzu Sandal Yayınevi: A7 Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786058337466