
Yaşam nasıl başladı? Yaşamın evrimi, fiziktekine benzer yasalar¬la acıklanabilir mi? Santa Fe Enstitusu’nde karmaşık sistemler araştırmacısı olarak yaptığı calışmalarındaki fikirleri ilerleten Stuart Kauffman son kitabında karmaşık kimyası olan bir ortam¬dan molekuler coğalmaya, metabolizma ile erken on-hucrelere ve tanıdığımız yaşama olan evrime ilişkin fizik yasalarının sağla¬yabileceğinin otesinde bir acıklama sunuyor. Yaşamın evrimi bi¬linen evrende var olduğu ongorulen yuz milyar guneş sisteminde kuşkusuz yaygın olmalı. Bu evrim, her ornekte birer “oluş” sure¬ci. Newton’dan bu yana gercekliği değerlendirmek uzere fiziğe başvuruyoruz. Ancak tek başına fizik, nereden geldiğimizi, na¬sıl geldiğimizi ve dunyamızın neden tek hucreli organizmaların otesine gecip son derece karmaşık bir biyosfere evrimleştiğini acıklayamıyor.
Kauffman’a gore canlı sistemlerin ayırt edici ozelliği, şimdiye dek yapılan calışmalarda yeterince ağırlık verilmeyen “orgut¬lenme” kavramıdır. Hucreler, kendilerini inşa eden oz-yaratım sistemleridir. Evrim, filizlenen bu orgutlenmenin yayılmasını sağlar. Evrimleşen canlı yaratıklar, var olarak, daha da yeni yaratıkların ortaya cıkabileceği yeni nişler yaratır. Evrendeki yaşam, kendi kendini inşa eden, yayılan, artan bu ceşitlilik, tum biyosferlerde bizi fiziğin otesine goturur.
“Kauffman, yaşamın doğasını gozler onune seriyor.”
Scientific American
“Yaşamın en ilkel biciminin nasıl ortaya cıktığını ve karmaşık organizmalara nasıl evrimleştiğini harika bir şekilde ozetliyor.”
Philip Anderson, Nobel Fizik Odullu, Princeton Universitesi
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Fiziğin Otesinde Bir Dunya Yazar: Stuart A. Kauffman Cevirmen: Murat Havzalı Yayınevi: Ginko Bilim Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 139 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786058023192