‘’Romanların bize insan hayatı ve kişiliği hakkında bilimsel psikolojiden her zaman daha fazla şey oğretmesi mumkundur, hatta fevkalade muhtemeldir.’’
Noam Chomsky
Dil ve Bilmenin Problemleri
“Ama icinde kek kırıntıları bulunan cay damağıma değdiği anda irki­lerek icimde olan biten olağanustu şeye dikkat kesildim. Sebebi hak­kında en ufak bir fikre sahip olmadığım, soyutlanmış, harikulade bir haz benliğimi sarmıştı. Bir anda hayatın dertlerini onemsiz, felaketle­rini zararsız, kısalığını boş kılmış, aşkla aynı yontemi izleyerek, benli­ğimi değerli bir ozle doldurmuştu; daha doğrusu bu haz benliğimde değildi, benliğimin ta kendisiydi. Kendimi vasat, sıradan ve olumlu hissetmiyordum artık. Bu yoğun mutluluk nereden gelmiş olabilirdi bana? Cayın ve kekin tadıyla bağlantısı olduğunu, ama onu kat kat aştığını, farklı bir niteliği olması gerektiğini seziyordum. Nereden ge­liyordu? Anlamı neydi? Nerede yakalanabilirdi? İkinci bir yudum alı­yorum, ilk yudumdan fazlasını bulamıyorum, ucuncu yudumda, ikin­cide bulduğum kadarı da yok. İcmeye son vermem gerek, iksirin etkisi azalıyor sanki. Aradığım gerceğin onda değil, bende olduğu belli.”
Swannların Tarafı - Proust, 1913

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Edebiyatta Beyin Hareleri-Romanlar Yoluyla Beyni Oğrenmek Yazar: Oğuz Tanrıdağ Yayınevi: Boyut Yayın Grubu Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 22 x 22 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789752312258