Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, partisinin tek parti hukumeti kurabilmek icin yeterli oy almasına rağmen Yeşiller ile işbirliği anlaşması imzaladı. Secim gecesi tum Yeni Zelanda halkının hukumeti olmak istediklerini soylediğini hatırlatan Ardern, Yeşillere kabine dışı iki bakanlık verildiğini acıkladı.
Yeni Zelanda'da Başbakan Jacinda Ardern gectiğimiz ay yapılan secimlerde buyuk zafer elde ederek tek başına hukumet kurma yetkisini almasına rağmen Yeşiller Partisi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Ardern'in partisi İşci Partisi ile Yeşiller arasından imzalanan anlaşmaya gore Yeşiller'e kabine dışı iki bakanlık verilmesine karar verildi. Ardern secim gecesi tum Yeni Zelanda halkının hukumeti olmak istediklerini soylediklerini ifade ederek, "Secim gecesi İşci Partisi'nin tum Yeni Zelanda'ya hitap edeceğini ve mumkun olduğunca fikir birliği oluşturmaya devam edeceğini soyledim. Bu anlaşma bu amaca ulaşıyor. Son hukumette Yeşiller Partisi ile iyi calışabileceğimizi gosterdik. Cevre ve refah konularında Yeni Zelanda icin iyi olduğu konusunda hemfikir olduğumuz cok şey var ve bu konuda ilerlemeye devam etmek icin ortak hedeflerimizden ve uzmanlıklarımızdan yararlanmak istiyorum" dedi.

Yeşillere verilen iki bakanlık, iklim değişikliği, cocuk ve aile ici şiddet konularını iceriyor.
Yeşiller Partisi'nin eş başkanı Marama Davidson ise, "İyi bir yetkiye sahip olduğumuz icin bir kez daha gercekten gurur duyuyorum, cunku bu Yeşiller icin kazan-kazan olan bir işbirliği anlaşması olduğunu gosteriyor" dedi.
Ardern'in lideri olduğu İşci Partisi secimlerin ardından parlamentoya 64 milletvekili sokmuştu. Ulkede bir partinin tek başına hukumet kurabilmesi icin 120 sandalyeli parlamentoda 61 sandalyeyi kazanması gerekiyor. - AUCKLAND
Kaynak: İhlas Haber Ajansı