Dunya genelinde 1918 yılında başlayan grip salgının (Influenza) detayları hakkında bilgi veren ABD'li uzmanlar, koronavirusun ikinci dalgasıyla mucadelede 1918 Gribi'nin ikinci dalgasından dersler cıkarılması gerektiğini ifade etti. Grip virusunun mutasyona uğraması, virusun soğukta daha uzun sure havada tutunması, kış aylarında burun zarlarının kuruması ve enfeksiyona acık hale gelmesi 1918 grip salgınının ikinci dalgasının daha olumcul hale getiren sebepler arasında yer alıyor.
1918 grip salgını, 1918 baharından 1919 kışına kadar uc dalga halinde ortaya cıktı ve dunya capında yaklaşık 50 milyon insan oldu. 1918 baharındaki ilk dalga nispeten ılımlıyken olumlerinin coğu, grip salgınının ikinci ve en kotu dalgası olan 1918 sonbaharında yaşandı.
KORONAVİRUS SOĞUK HAVADA DAHA UZUN SURE HAVADA TUTUNUYORSağlık uzmanları, Covid-19'a neden olan virusun koronavirus ailesinden gelmesi ve diğer koronavirus turlerinin kış aylarında daha fazla yayılması nedeniyle, bu kış Covid-19 enfeksiyonlarının artmasını bekliyor. Kış mevsiminde, soğuk hava nedeniyle daha az nemli havada bile virus taşıyan parcacıklar havada daha uzun sure kalabiliyor. Bu duruma ek olarak kış aylarında burun zarları daha fazla kuruyarak enfeksiyona karşı daha savunmasız oluyor. Ayrıca kış aylarında insanların toplu olarak havalandırması az ic mekanlarda bir arada bulunması da ikinci dalganın tehlikeli olmasındaki sebepler arasında yer alıyor.
KORONAVİRUS 1918 SALGINI KADAR CAN ALMADI, HENUZ'Grip: Tarihteki En Olumcul Hastalığı İyileştirmek İcin Yuz Yıllık Av' kitabının yazarı acil servis doktoru Jeremy Brown, Covid-19 salgını icin "Henuz grip (1918 gribi) kadar cok can almadı. Temel olarak, 1918 salgınının sonunda ABD'de yaklaşık 675 bin kişi oldu. Bu, bugun ABD'de yaklaşık 3 milyon kişiye denk oluyor. İyi haber, bu sayıları gormemiş olmamız - tabii ki rakamlar gercekten dehşet verici. Ama elbette bahsettiğimiz hikaye henuz bitmedi" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı