Cezayir'in Ankara Buyukelcisi Murad Adcabi, Cezayir'in Fransa'ya karşı 1954'te başlattığı kurtuluş savaşının başlangıcının yıl donumune ilişkin "Cezayir kurtuluş savaşında en cok gencler ve oğrenciler rol oynadı." dedi.
Cezayir'in Fransa'ya karşı 1954'te başlattığı kurtuluş savaşının başlangıcının yıl donumu nedeniyle Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Ankara Ofisi'nde Cezayir Milli Gunu dolayısıyla "Cezayir Bağımsızlık Mucadelesi" etkinliği duzenlendi.
Etkinliğe Adcabi'nin yanı sıra YTB Ankara Koordinatoru Ali Kurt ve YTB Turkiye Burslarıyla Turkiye'de eğitim alan oğrenciler katıldı.
Adcabi burada yaptığı konuşmada, Turkiye'de eğitim alan Cezayirli oğrencilerin iki ulke ilişkilerinde onemli rol oynadığına işaret ederek, "Cezayir'in kurtuluş savaşında en cok gencler ve oğrenciler rol oynadı. Bu savaşta 1,5 milyondan fazla insanımız şehit oldu." ifadelerini kullandı.
Adcabi, Turkiye ile Cezayir ilişkilerinin gelişmesi icin karşılıklı ortak calışmalar yurutulduğunu de vurguladı.
YTB Ankara Koordinatoru Kurt da Turkiye Bursları kapsamında dunyanın bircok ulkesinden oğrenciye burs verildiğini belirterek bunların arasında Cezayir'in onemli bir yere sahip olduğunu soyledi.
Turkiye'de eğitim alan Cezayirli oğrencilerin ulkelerinin kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Hacettepe Universitesinde doktora oğrencisi olan Lylia Tennah da etkinlik kapsamında bir konuşma yaptı.
Dedesinin 12 cocuğunu yetim bırakma pahasına bağımsızlık mucadelesine katılarak şehit olduğunu ifade eden Tennah, "Biz bağımsız Cezayir'in tum gencleri olarak yarının Cezayiri'ni birlik icerisinde, tum dost ve kardeş ulkeler ve Turkiye'nin de desteğiyle guclu ilişkiler kurarak 1 Kasım mirasını korumayı gorev olarak biliyoruz." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Behlul Cetinkaya