ZONGULDAK'ta, kacak maden ocağında meydana gelen gocukte yaralanan Huseyin Baş (50) olaydan 1 saat sonra, ormanlık alanda 1 kilometre taşınarak once evine daha sonra da hastaneye goturuldu. Maden ocağındaki gocukte yaralandığı gizlenmeye calışıldığı one surulen Baş'ın uzerindeki komur tozları temizlendikten sonra hastaneye yatırılırken ağactan duştuğu soylendi. Baş'ın durumunun ağır olduğu ve yaşam savaşı verdiği belirtildi. Ailenin şikayeti uzerine gozaltına alınan kacak ocak sahibi D.A. ise ifadesinin ardından serbest bırakılırken olayla ilgili soruşturma suruyor.
Olay, 25 Ekim gunu Asma Mahallesi'nde bulunan ruhsatız işletilen maden ocağında meydana geldi. Kacak ocakta calışan Huseyin Baş, iddiaya gore meydana gelen gocukte ağır yaralandı. Kaburgaları kırılan, başında ve vucudunun bircok yerinde yaralar meydana gelen Huseyin Baş, ocak sahibi ve diğer işciler tarafından hastaneye goturulmek yerine yaklaşık 1 kilometrelik ormanlık alandan taşınarak evine goturuldu. Kapıyı acan Gulhan Baş, eşini kanlar icinde gorunce şoke olurken iceri giren ocak sahipleri, Baş'ın vucudundaki komur tozlarını sildi. Ardından kendi araclarıyla Zonguldak Ataturk Devlet Hastanesi'ne goturdukleri Baş'ın ağactan duştuğunu soyleyen ocak sahibi D.A., hastaneden ayrıldı. Hayati tehlikesi bulunan Baş, Zonguldak Bulent Ecevit Universitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne kaldırıldı. Kaburgalarında kırık, ic organlarında ezilme ile kanama ve vucudunun bircok noktasında yaralar meydana gelen Baş, yoğun bakım unitesinde yaşam mucadelesi veriyor.
SERBEST BIRAKILDIOlayın ardından hastaneye giden emekli madenci kardeşi Erol Baş, hastane polisine ağabeyinin yaralarından ocakta gocukte kalmış olabileceğini ve evde yaşananları anlatınca savcılık soruşturma başlattı. Gozaltına alınan ocak sahibi D.A., ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
YAŞADIĞI ŞOKU ATLAMADIHuseyin Baş'ın eşi Gulhan Baş(51) ve 4 cocuğu ise yaşadıkları şoku halen atlamadı. Eşinin ozel ocaktan emekli olduğunu ve cocuklarına bakmak icin iki hafta once gunluk 160 lira yevmiye ile işe başladığını anlatan Gulhan Baş, eşini o halde gorunce şoka girdiğini soyledi. Eve gelenlerin, eşinin vucudunu evde suyla ve havluyla sildiklerini anlatan Gulhan Baş, "O gun saat 11.30'da işe gitti. Kızım pencereden gordu. 'Anne, koş babama bir şey olmuş' dedi. Kollarına girmişler surukleye surukleye goturuyorlardı. Eve girdiler. Cizmesi pantolonu da yok. Hepsini atmışlar ocağın oralarda. Eşim surekli adama 'Ağabey yapma' diyordu. Burada leğenin icinde kollarını sildiler havluyla. Yuzunu sildiler. Biz ne olduğunu sorunca biri el arabasıyla yuvarlandı dedi. Biri ağactan duştu dedi, biri vagonla giderken ağaca carptı kafasını dedi. Biz şikayetciyiz. Adalet yerini bulsun istiyoruz." dedi.EMEKLİ MADENCİ KARDEŞİ GOCUKTE KALDIĞINI ANLADIHuseyin Baş'ın kardeşi Erol Baş, olayı oğrenince koyden hastaneye gittiğini anlattı. Ağabeyini gorunce ocakta kaza gecirdiğini anladığını ifade eden Erol Baş, şoyle dedi: "Ben olayı haber alıp geldiğimde ağactan duştu diye rapor tutturmuşlar hastanede. Ben madenci olduğum icin ağactan duşmediğini anladım. Sıkıştırdığımızda vinc ustune duştu dediler. Vincin boyle hasar veremeyeceğini soyledim. Ben gocukte kaldığını anladım. Burada evde de başka şeyler demişler. Eve gelip 'Biz bu işten her turlu yırtarız. Biz icmeye gittik. Biz ictik bulduk.' deriz demişler. Sonra 'anlaşalım, niye gocukte kaldı diyorsunuz' diye bize soylemişler. Bunlar nasıl yırtacaklar. Kacak ocakcıların hep boyle mi olacak. Bizim sesimizi devlet buyuklerimiz duysun. Ocak anahtarını cebine koymuşlar. Elbiselerini bile evde değiştirmişler. Temiz elbiselerle hastaneye goturmuşler. Aşağıdaki kahvenin kamerası goruntu almasın diye başka bir yerden araca bindirip goturmuşler. Kan izleri de koltukta mevcut. Delil bırakmamak icin ağactan duştu susu vermek icin bunu yapıyorlar. Biz şikayetci olduk. Doktorlar da bunu ağactan duşme olmadığını anladılar ve adli vaka olarak hastane polisine başvurduk."'OLDUĞU ZAMAN MI HESAP VERECEKLER?'Ocak sahibi olan D.A.'nın ifadesi alınıp serbest bırakılmasına da tepki gosteren Erol Baş, koltuktaki kan izlerini de gostererek, "Patron denilen kişi ifadesinden sonra serbest bırakıldı. Bu adam olduğu zaman mı bu adamlar hesap verecek. Ağabeyimi buraya oturtmuşlar. Burada kanlarını temizlemişler ağactan duştu susu vermek icin. Ağactan duşen adamın omurgası kırılır mı? Kaburgaları kırılır mı? Karaciğeri ikiye bolunur mu? Bu adam iki tane tuple yaşıyor şu anda. Akciğerleri yırtılır mı? Boyle bir şey var mı? Ocağın anahtarlarını bile onun cebine koymuşlar. Bu adam kirada oturuyor. Koydeki evi harabe. Boyle patron mu olur." diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gurkay GUNDOĞAN