Hepimiz ikiyuzluyuz. Peki neden? İkiyuzluluk insan aklının doğal bir hali. Robert Kurzban, tutarsız davranışlarımızı anlamanın yolunun, aklın kurgusunu anlamaktan gectiğini gosteriyor. Zihnimiz, evrim surecinde doğal secilimin tasarlamış olduğu, kendi alanında uzmanlaşmış, modul adı verilen kucuk birimlerden oluşur. Moduller, kimi zaman birlikte sorunsuz calışırlar ancak bu kesintiye uğradığında birbiriyle asla uyuşamayacak, celişkili inanclar doğar. Sabırlı mı olalım deli fişek mi, kendimizi dev aynasında mı gorelim, uymamız gereken ahlaki kuralları mı bozalım, bunları bilemez, bocalayıp dururuz. Moduler evrimci psikoloji anlayışı, kendimize dair, derinlere kok salmış sez­gilerin yanında, tutarlı inanc ve tercihlere sahip "kendilik" gerektiren bircok bilimsel kuramın kuyusunu kazar. Modularite "ben" kavramını reddeder, bunun yerine, ayrı ama etkileşim icinde calışan sistemlerin toplamından oluşan "biz" kavramını getirir. Bu sistemlerin suregiden catışmaları, birbirimizle ve dunyayla olan ilişkilerimizi bicimlendirir.
Duru, anlaşılır bir dille yazdığı, mizahi oğelerle suslediği eserinde Kurz zihinlerimizde kok salmış tutarsızlıkların nedenlerini ve bizden başka herkesin ikiyuzlu olduğuna inanmanın neden bu kadar doğal olduğunu acıklıyor.
"Robert Kurzban, kuşağının en iyi evrimci psikologlardan. Onu ayrı kılan sadece yaptığı başarılı araştırmalar ve psikolojinin gizlerini derinden anlaması değil, nuktedanlığı. Akıllı, kurnaz, veciz ve bazen cok komik."
-Steven Pinker, Harvard Universitesi-
"İnsanların, standart akılcı modellerin getirdiği tahminlerle uyum icinde dav­ranmadığını gosteren yuzlerce orneğe karşı işte size eğlenceli bir secenek. Ne var ki Kurzban standart modelleri de savunmuyor. Bağlama gore celişen eylemlerimizin, diğer durumlarda neden hizmetimizde olduğunu araştırıyor, yaşamın butun gidişatında değilse bile, karar verme aşamasında, zindeliğimizi geliştirmemize nasıl yardım ettiğinin izlerini suruyor."
-Vernon L. Smith, Ekonomi dalında Nobel sahibi-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2012
Dili: Turkce
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Kitap Adı: Neden (Sizden Başka) Herkes İkiyuzludur Yazar: Robert Kurzban Kapak: Ferah Peker Cevirmen: Zafer Avşar Yayın Yonetmeni: Mustafa Kupuşoğlu Dizi Editoru: Kerem Cankocak Yayınevi: Alfa Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786051066578