
Mulksuzleştirme ve zorunlu goc, Ortadoğu’da gecmişten gunumuze bolgedeki yaşamın onemli unsurlarından birisi olmaya devam etmektedir. Dawn Chatty’nin elinizdeki kitabı, yirminci yuzyılın başında bir savaşın kullerinden ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından yeniden inşa edilen Ortadoğu’da, yeni cizilen sınırlarla birbirinden ayrılan “mekanlar”da kendilerini anavatanlarından koparılmış multeciler olarak bulan halkları konu almaktadır. Yazar, bir antropolog olarak ozellikle insanların bireysel deneyimleri ve bu deneyimlerin siyasi, sosyal ve cevresel anlamda bir butun olarak toplum uzerindeki etkileriyle ilgilenmektedir. Farklı toplulukların uyeleriyle yaptığı goruşmeler ve onlardan topladığı kişisel hikÂyeler Ermeniler ve Cerkesler gibi bazı azınlıkların nasıl uyum sağladığını ve yeni kimlikler yarattığını; Filistinliler ve Kurtler gibi başka toplulukların ise gecici manzaralarda nasıl yurtsuz bırakıldıklarını gostermektedir.
Elinizdeki kitap, multecilerin ve gocmenlerin gunluk deneyimlerini Akdeniz tarihi bağlamında ele alarak analiz eden bir etnografik yaklaşım icermesi anlamında sıra dışı bir calışmanın urunudur. Ortadoğu calışmaları, tarih, siyaset bilimi ve antropoloji alanlarında calışma yurutenlerin yanı sıra bolgedeki savaşlar ve catışmalarla ilgilenen genel okuyucuya da hitap eden bir kitap olma ozelliğini taşımaktadır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Modern Ortadoğu'da Zorunlu Goc ve Mulksuzleştirme Yazar: Dawn Chatty Yayınevi: Koyu Siyah Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16 x 22 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786058185593