Bugunku şekliyle bilim, 16. yuzyılın ikinci yarısında Avrupa’da ortaya cıkıp zaman­la Avrupa’nın diğer medeniyetlere ustunluğunun başlıca unsurlarından biri haline gelmiştir. Diğer medeniyetler bu ustunlukle ilk once uğradıkları askeri yenilgiler yoluyla karşılaşmışlar ve zamanla bilimin, hayatın diğer yonlerinde oynadığı rolun de farkına varmışlardır. Sonucta bilim, cağdaşlaşma surecinde Batı’dan ithal edilen kultur unsurlarının en onemlisi olmuştur.
Wootton’un calışması, Avrupa’da bilimin gelişimini Yenidunya’nın keşfedildiği 1492 yılından Newtoncılığın Avrupa’da yayıldığı 1750’lere kadarki entelektuel mace­ranın dil ve edebiyatta bıraktığı izleri surerek ele alıyor. Temel tezi, cağdaş bilimin, goklerde değişimin mumkun olduğunun gorulduğu 1572 yılı ile renklerin kaynağı­nın ışıkta olduğunun anlaşıldığı 1704 yılları arasında icat edilerek evrildiği ve bu surecin, donemin dillerine de yansıdığıdır.
Bu kulturel değişimi ele alan Wootton, Batı dillerinde 1492’den once de mevcut olan ilerleme, olgu, deney, hipotez, teori gibi kelimelerin anlamlarının kokten bir deği­şimle bilimsel duşunmeyi mumkun kılan aletlere donuşmesi surecini akıcı bir us­lupla okura aktarıyor. Boylece Bilimin İcadı, şehitleri (Bruno, Galileo), kahramanları (Kepler, Boyle), propagandacıları (Voltaire, Diderot) ve emekcileri (Gilbert, Hooke) ile Avrupa’da yaşanan bu cığır acıcı donuşumun hikÂyesini anlatırken aynı tarihlerde dunyanın geri kalanında benzeri bir değişimin neden yaşanmadığı sorusunun ceva­bına da katkıda bulunuyor.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Bilimin İcadı-Bilim Devrimi'nin Yeni Bir Tarihi Yazar: David Wootton Cevirmen: Nurettin Elhuseyni Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2019 Barkod: 9789750843808