Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)

Kuantum Teorisi´nin başlamasına neden olan, fakat sonra onunkarşısına gecen Einstein 1926´da: ´Tanrı evrenle zar atmaz´, ona karşılık veren Bohr: ´Albert, Tanrıya ne yapması gerektiğini soyleme´dedi. Evet, Bohr haklıydı ve Tanrı atomun icindeki parcacıklara, ışığa, o akıl almaz ozellikleri vermişti. ..
Penzias ve Wilson, 1964´de boynuz şeklindeki antenleriyle galaksinin derinliklerinden gelen radyo dalgalarını olcuyorlardı.
Antenlerinde devamlı cızırdayan alışılmadık bir parazitle karşılaştılar. Evrenin her yonunden aynı şiddette gelen bu inatcı parazitin anten tellerine konan guvercinlerden kaynaklandığını sandılar. Sonra bunun, bundan 15 milyar yıl once meydana gelmiş Big Bang´in gunumuze kadar uzanmış bir kırıntısı olduğu anlaşıldı.
Kırıntı, evrenin bir patlama ile başladığının bir ipatı olmuştu...
Gorevi manastırının arkasındaki bostanda fasulye yetiştirmek olan Mendl, biri uzundiğeri kısa iki tur fasulyeyi dolledi. Cıkan yeni fasulyelerin tamamı uzun idi. uzun bu melez fasulyelerin de birbiri ile dolleyince sonuc, yeni fasulyelerin dortte ucu uzun, dortte biri kısa oldu. 1856´da Mendel´in henuz DNA´dan haberi yoktu ve bu durumu izah edememişti.
İnsan soyu 4 milyon yıl once dik durmayı oğrendi. Bu, insanlık tarihindeki en onemli gelişmeydi. Eller serbest kalınca, iş yapmaya başladı, avlandı, ateşi cıkardı, aleti yaptı...
Bundan 2600 yıl once evreni, maddeyi ve canlı yaşamı duşunmeye başladı. Galileo´lar, Newton´lar, Einstein´lar cıktı...
Sonucta, Buyuk Patlamanın birinci saniyesinin trilyonlarca birinden bugune, bugunlerden bir karadeliğin tekillik noktasına, bir metrenin trilyonlarca birinden bir kilometrenin trilyonlarca katına kadar olan aralıklardaki butun doğa olaylarını cozdu...
İnsanoğlu şimdi genome projesi ile kendini tanıma, uzay projeleri ile Mars´ta koloniler kurma cabası icinde...

Kitap Adı: Kozmos'tan Kuantum'a Yazar: F. H. Yalcınkaya Yayınevi: Dorlion Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052237182