Modaya uygun fikirlerin, koru korune inancın ya da fantezinin evreni anlamaya yonelik bilimsel araştırmada ne işi olabilir ki? Roger Penrose, fiziğin en-uc sınırlarında calışan araştırmacıların, herkes gibi, modaya uygun eğilimlere, dogmatik inanışlara ve hayal urunu şeylere kapılabildiğini ileri suruyor. Bu kışkırtıcı kitapta Penrose moda, inanc ve fantezinin, sicim kuramı, kuantum mekaniği ve kozmolojide, bugunun araştırmacılarını nasıl baştan cıkardığını tartışıyor, hatta onların calışmalarını ironik bir bicimde nasıl şekillendirdiklerini betimliyor. Bir kuramın modaya uygun doğasının onun inandırıcılığını değerlendirmemize golge duşurebileceği uyarısında bulunuyor, hatta evrenin kokenleri hakkındaki guncel fantastik fikirlerin ardında daha doğal bir gercekliğin yatabileceğini tartışıyor.
“Fizik gecen yuzyılda sıkıntılı bir cıkmaza girmişti. İki kuramın kuantum mekaniği ve genel gorelilik buyuk olcude doğru olduklarına inanılmıştı. Fakat onlar temel acılardan birbirleriyle celişir; her ikisi de tam doğru olamaz. Onde gelen fizikcilerden Roger Penrose, Evrenin Yeni Fiziğinde Moda, İnanc ve Fantezi kitabında bu problemi ele alıyor. Entelektuel olarak olağandışı olduğu kadar da saygın olan Penrose burada bu iki kuramın uzlaştırılabileceği bazı yeni yollar aramayı goze almaktadır.”
– Wall Street Journal
“Mukemmel bir şekilde uretilmiş, mukemmel bir şekilde hazırlanmış ve şema haline getirilmiş bir kitap… Eğer cağdaş fizik kuramı sizin ilginizi cekiyorsa, bu kitabı kesinlikle gormezden gelmek istemezsiniz.”
– Math Frolic
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Evrenin Yeni Fiziğinde Moda İnanc ve Fantezi Yazar: Roger Penrose Cevirmen: Zekeriya Aydın Yayınevi: Alfa Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 660 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786050381719