
"Hastalık ile hekimler arasında tenin savaş alanında suren savaşın başı ve ortası var ama sonu yok. Bir başka deyişle, tıp tarihi sonu zaferle biten basit bir hikÂye olmaktan cok uzak." Boyle diyor Britanyalı tarihci Porter, tıbbın doğuşunu ve gelişimini ana hatlarıyla anlatan kitabının başında. Ve ardından, on binlerce yıl once yaşamış avcı-toplayıcı topluluklarından başlayarak insanın hastalıkla mucadelesini aktarıyor.
Modern tıbbın sunduğu incelikli tedavilerin henuz hayal bile edilemediği zamanlarda ne tur hastalıklar ve bunlar icin ne gibi careler vardı? İnsanlar hastalandıklarında veya yaralandıklarında kime gidiyor ve ne tur tedavilerden medet umuyorlardı? Hastalıklara, doktorlara, bedene, tedavilere, hastanelere bakış zaman icinde nasıl değişti? Yirminci yuzyıla kadar en iyi ihtimalle plasebo olarak işe yarayan ilaclar nasıl oldu da son yuzyılda cok hızlı bir gelişim surecine girdi? Eskiden sadece doktor ve hastadan oluşan tıp sahnesi, nasıl hastayla doğrudan ilişkisi olmayan sayısız aktorun yer aldığı son derece buyuk ve kÂrlı bir sektor haline geldi?
Şamanlardan ve buyucu hekimlerden modern doktorlara, berber-cerrahlardan uzman cerrahlara, ilkel amputasyonlardan organ nakillerine, tıp bilimi epey yol kat etmiş gibi gorunuyor. Ama Porter'ın da vurguladığı gibi, bu kitap bir zafer hikÂyesinden ziyade, tıbbın kimi zaman umut kimi zaman umutsuzluk telkin eden ve hÂl surmekte olan ilginc hikÂyesini sunuyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 200
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Kan Revan İcinde Yazar: Roy Porter Yayına Hazırlayan: Ozde Duygu Gurkan Cevirmen: Gurol Koca Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053160250