Etten kemikten varlıklar olarak hepimiz uzayda bir yer işgal ederiz. Dahası, farkında olsak da olmasak da, icinde bulunduğumuz mekÂnı bircok yonuyle zihnimize kaydeder ve hareketlerimizi ona gore ayarlarız. Nesnelerin yerini belirleme, sınırlarını algılayarak onları birbirinden ayırt etme, mesafe olcme, kendi konumumuzun farkına varma bunlar hep mekÂn algımızla ilgili vazgecilmez becerilerdir. Peki beyin bunları nasıl yapar?

Jennifer Groh, beynin mekÂn algısıyla ilgili mekanizmalarının ne kadar incelikli olduğunu, en basit bir tespitin bile mikroskobik olcekte ne kadar karmaşık faaliyetler icerdiğini gozler onune seriyor. Ayrıca mekÂn algısının beynin cok farklı işlevleriyle nasıl ic ice gectiğini; gorme, işitme ve dokunma duyularının yanı sıra belleğin ve farkındalığın mekÂn algısıyla ilişkisini ilginc ve yaratıcı deneyler aracılığıyla acıklıyor.

"Bana gore bilimdeki en ilgi cekici sorun, noral ateşleme oruntulerinin duşunceyi nasıl oluşturduğu sorunudur. Duşunme, tahayyul etme, muhakeme, endişelenme, arzulama, planlama ve karar vermeden oluşan o zengin zihinsel hayatımızın, beyin icindeki mikroskobik hucrelerin oluşturduğu elektrik sinyallerinde nasıl vucut bulduğunu hep oğrenmek istemişimdir. Bu kitap bunun cevabını vermiyor ama guclu bir analoji sunuyor : Beynin olcebildiğimiz şeylerle (duyusal uyaranlar gibi) ilgili bilgiyi nasıl işlediğini kavrayabilirsek, olcemediğimiz şeyleri (fikirler gibi) nasıl işlediğini anlayabiliriz belki."
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 232

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Mekan Yaratmak Yazar: Jennifer M. Groh Yayıma Hazırlayan: Ozde Duygu Gurkan Cevirmen: Gurol Koca Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053160502