
Betonun giderek yeşili yuttuğu gunumuzde bile her daim bitkilerle ic iceyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla susluyor, sokaklarda yanlarından geciyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dunyası olduğunu hic duşunuyor muyuz?
Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dunyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve cağdaşlarından gunumuz biliminsanlarına kadar bircok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin gorme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor. Ceşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle “haberleştiklerini”, aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler “hatırladıklarını” ve cevrelerinin nasıl “farkında olduklarını” acıklıyor. Boylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dunyasını tanımamıza ve dunyaya onların “gozlerinden bakmamıza” imkÂn tanıyor.
“Bundan sonra parkta yuruyuşe cıktığınızda durup kendinize sorun,” diyor Chamovitz. “Cimenlerin arasındaki karahindiba ne goruyor? Otlar hangi kokuları alıyor? Meşenin yapraklarına dokunun, ileride ona dokunulduğunu hatırlayacağını bilerek. Ama sizi hatırlamayacaktır. Sizse o ağacı hatırlayacak ve anısını her daim hafızanızda yaşatacaksınız.”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bitkilerin Bildikleri Yazar: Daniel Chamovitz Cevirmen: Gurol Koca Hazırlayan: Ozde Duygu Gurkan Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 2. Basım Barkod: 9786053161363