"İnsan akılcı duşunen bir hayvan değildir, duşuncelerini akıl kılıfına uyduran bir hayvandır."
Robert Heinlein
• Safsata bilgisi sizi neden daha mutsuz edecek? (veya: “Bu kitabı niye okumamalısınız?”)
• Hangi safsataların Latincesi size ortamlarda puan kazandırır? (veya: “Nicin bu kitabı okumuş gibi yapmalısınız?”)
• Ad hominem nedir hepimiz oğrensek, Demokrasi Endeksi'nde 36 sıra atlayıp Papua Yeni Gine’ye yetişir miyiz? Almanya kıskanclığından ne yapacağını şaşırıp bir dunya savaşı daha başlatır mı?
• Neden bizden bir “Devlet”, bir “Retorik”, bir “Organon” cıkmamış?
• Yunan bu işlere 2300 sene once başladıysa, niye bugun Mars'ta sirtaki yapmıyor, yercekimsiz ortamda tabak canak kırmıyor?
• İnsanlık Mars kolonisinden bahsedecek kadar ilerlemişken, insan niye binlerce yıldır yerinde sayıyor?
• En son ne zaman bir tartışma sonucu temel bir inancınızı değiştirdiniz?
• Akıl yurutme, davranışlarınızın başlangıcı mıdır sonu mu?
• Zihninizin surucu koltuğunda mısınız, yolcu koltuğunda mı? Bagajda kilitli misiniz -metafordan cıkamıyorum, yardım edin- yoksa olan biteni yan şeritteki tıka basa dolu otobusten mi izliyorsunuz?
• Bonus: Sizi bu kitabı almaya ikna edemeyeceksem, ne diye akıl yurutme hakkında kitap yazayım?
Mantık, inanc, tartışma, ozgur irade, evrimsel psikoloji, grup dinamikleri, retorik, oykuculuk, aşk, şehvet, intikam… Reytingler icin gereken ne varsa hepsini iceren bu geniş coğrafyaya safsata kapısından girmeyi deneyen ilk kişi ben değilim elbette. Aristo denen bir genc hepimizden evvel davranmış. Lakin bizim iceri girince yapacaklarımız biraz farklı.
Kendimizi akıllı sanıyoruz ama bizi surekli batıla, ezbere, sloganlara, kutuplaşmaya, kalabalığın aptallaştırıcı huzuruna ceken bir yanımız var. Amacım "memleketi kurtarmak" veya icinizdeki o maymundan bir ubermensch yaratmak değil. Bu kitabın asıl amacı, Delfi’deki Apollon Tapınağı’na 2500 sene once kazınmış o meşhur oğudu yerine getirmek:
"Taşa oturma!
P.S.: Kendini de tanı biraz."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Safsatalar Ansiklopedisi Yazar: Immanuel Tolstoyevski Yayınevi: Epsilon Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 512 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051737690