MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, İzmir'de meydana gelen 6.6 buyukluğundeki depremin ardından bir okulda psikososyal destek alan cocukları ziyaret edip, yakından ilgilendi. Deprem nedeniyle İzmir'deki 139 okulda hafif hasarlar meydana geldiğini belirten Bakan Selcuk, okullarla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını, deprem nedeniyle ara verilen eğitim ve oğretimin ise duruma gore yeniden gozden gecirilmesinin soz konusu olabileceğini soyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, İzmir'deki deprem bolgesinde incelemelerde bulundu. Selcuk, Bayraklı ilcesindeki Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu'nu ziyaret etti. Okulda inceleme yapan Bakan Selcuk, burada psikososyal destek alan oğrenciler ile oğretmen ve velileriyle goruştu. Cocuklarla yakından ilgilenen ve oyun oynayan Bakan Selcuk, velilere gecmiş olsun dileklerini iletti.
Burada basın mensuplarına acıklama yapan Bakan Selcuk, depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına ise başsağlığı diledi. Arama kurtarma calışmalarının gece gunduz surduğunu belirten Bakan Selcuk, "Vatandaşlarımızın her turlu ihtiyacının temininde hicbir aksaklık olmaması icin tum cabalar gosteriliyor. Butun cabamız enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ salim ulaşabilmek icin. Burada buyuk bir seferberlik soz konusu" dedi.
'OKULLARIMIZIN 139'UNDA HAFİF HASARLAR SOZ KONUSU'İzmir'de toplam 3 bin 600 okulda yaklaşık 850 bin oğrencinin eğitim gorduğunu aktaran Bakan Ziya Selcuk, "Oğrencilerimizin oğrenim gorduğu okullarımızda bir hasarımız soz konusu değil. Okullarımızın 139'unda hafif hasarlar soz konusu. Bununla ilgili tedbirler alınacak. 15 dakika gibi kısa bir sure icerisinde hangi okulumuzda durum nedir, ne tur hasar vardır bunların tespiti ve bir havuzda toplanması sağlanabildi. Okullarımızla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını net bir şekilde ifade edebilirim" diye konuştu.'İZMİR'DE OKULLARIMIZLA İLGİLİ BİR SORUN YAŞAMADIK'Okullardaki inceleme calışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Selcuk, "Hafif hasarlı 139 okulumuzda, kucuk olcekli hasarların bazı catlaklar ya da duvarlarda gorulen bazı emarelerin hepsinin ayrıntılı analizi yapılıyor. Gerekli onarım calışmalarında tum hazırlıklar tamamlanmış durumda. İzmir'de okullarımızla ilgili bir sorun yaşamadık. İl ve ilce okul kriz mudahale ekiplerimiz, psikososyal destek ekiplerimiz bu surecte aktif olarak rol alıyorlar. 53 kişilik bir ekibimiz de arama ve kurtarma calışmalarına sahada destek oluyor" ifadelerini kullandı.'EĞİTİME VERİLEN ARA YENİDEN GOZDEN GECİRİLEBİLİR'Okullardaki eğitim oğretime bir hafta sureyle ara verildiğini hatırlatan Bakan Selcuk, "Bu surenin duruma gore gozden gecirilmesi soz konusu olabilir. Bu ortamda cocuklarımızın, oğretmenlerimizin ve velilerimizin psikososyal desteğe ihtiyacı var. Bu sarsıntı sonrası birtakım ruhsal problemlerin iyileştirilmesi icin uzmanlarımız ve psikososyal destek ekiplerimiz hazır ve calışıyorlar. Bu tur hizmetler boyle durumlarda ikincil bir destek gibi gorunse de orta ve uzun vadede cocuklarımızın ruhsal hayatında olumsuz bir etki bırakmaması icin cok değerli buluyoruz" diye konuştu.'COCUKLARIMIZIN GUVENDE OLDUKLARINI HİSSETMELERİNİ COK ONEMSİYORUZ'İzmir'de deprem nedeniyle cocukların yaşadığı kaygı ve korkuyu ortadan kaldırabilmek icin oyun terapisi ve birtakım eğitsel faaliyetlerle ilgili calışmaların surduğunu ifade eden Bakan Selcuk, "Cocuklarımızın akranlarıyla birlikte guvende olduklarını hissetmelerini cok onemsiyoruz. 250 psikolojik danışmanımız psikososyal destek anlamında sahadalar. Bugun de buradaki uzman arkadaşlarımızın calışmalarına eşlik ettik. İhtiyacları olup olmadığını yerinde tespit etmek istedik. İzmir'de depremle ilgili şunu gorduk; binaların tahliye edilmesi cok onemli, okul yoneticilerimize ve oğretmenlerimize teşekkur borcluyuz. Onların tecrubesiyle birikimleriyle okullar suratle tahliye edildi. Kimsenin burnu kanamadan sureci atlatmaya calışıyoruz" dedi.110 BİN OĞRETMEN DEPREM EĞİTİMİ ALDIAfet eğitiminin onemine vurgu yapan Bakan Selcuk, şoyle konuştu: "Bir kez daha anladık ki; oğretmenlerimizin afet eğitimi cok onemli. Bu konuda dunyadaki en yuksek tecrubelerden faydalanmak istiyoruz. Okul tabanlı afet eğitimi programının uzerinde duruyoruz. Japonya'da buyuk bir ekibimiz eğitim aldı. Bu eğitim paketinin formatorler vasıtasıyla tum oğretmenlere ulaştırılması noktasında eğitimler devam ediyor. 110 bin oğretmen ilk etapta eğitim aldı. Japonya'da eğitim almış uzmanlarımız 140 bin oğretmene daha eğitim verdiler ve devam ediyor. Sadece bu eğitimlerle kalmıyor, ceşitli alanlarda platformlarda eğitimler alıyorlar. Bizim eğitimciler, oğretmenler olarak asıl işimiz yeni başlıyor. Psikososyal destek ekiplerimizle oğrencilerimizin eğitimiyle ilgili yapmamız gereken cok şey var. Bu konuda deneyimliyiz. Daha once sel, deprem gibi afetlerde ne yaptıysak, oradaki tecrubeleri buraya aktararak tum cocuklarımızın, velilerimizin ve oğretmenlerimizin ihtiyacı olduğu psikososyal desteği, malzemeyi ve materyali sağlamak icin bizim yukumluluğumuz, vazifemizdir. Ankara ve İzmir'de oluşturduğumuz kriz masası bunları kontrol ediyor. Biz buradayız. Gereken her turlu tedbiri almakla ilgili calışıyoruz. Vatandaşımız emin olsun, bizlere guvensinler. Okullarla ilgili calışmaların daha titiz şekilde nasıl yurutuleceği konusunda valimizle yoneticilerimizle beraber calışıyoruz" ifadelerini kullandı.Bakan Selcuk, acıklamasının ardından Bayraklı ilcesindeki Mustafa Kemal Anadolu Lisesi'ne gecti. Okula giren Bakan Selcuk, binada inceleme yaptı. Bakan Selcuk, okullardaki genel hasar tespiti calışmalarının ardından İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı ekiplerinden bilgi aldı.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı