Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, İzmir'deki deprem nedeniyle okul binaları icin endişe edilecek bir durumun olmadığını bildirdi.
Ziya Selcuk, Bayraklı ilcesindeki Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu bahcesinde yaptığı acıklamada, İzmir'deki depremde vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.
Depremin ardından enkaz altındakilere sağ ulaşmak icin calışmaların devam ettiğini belirten Selcuk, şoyle konuştu:

"İzmir'de 3 bin 600 okulumuzda yaklaşık olarak 850 bin oğrencimiz var. İzmir'de 850 bin oğrencimizin oğrenim gorduğu okullarda bir hasarımız soz konusu değil. 139'unda hafif hasarlar soz konusu ama bununla ilgili tedbirler alınacak. 15 dakika gibi kısa bir sure icerisinde hangi okulumuzda durum nedir, ne tur hasar vardır, bunların saptanması ve bir havuzda toplanması sağlanabildi. Okularımızla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını net bir şekilde ifade edebilirim."
Tespit calışmaları
Bakan Selcuk, il genelindeki okullarda tespit calışmalarının surduğunu ifade ederek, sozlerini şoyle surdurdu:
"139 okulumuzdaki kucuk olcekli hasarların bazı catlaklar ya da duvarlarda gorulen bazı emarelerin hepsinin ayrıntılı analizi yapılıyor, gerekli onarım calışmaları icin de tum hazırlıklar tamamlanmış durumda. İzmir'de okullarımızla ilgili bir sorun yaşamadık Allah'a şukur. İl ve ilce okul kriz mudahale ekiplerimiz, psikososyal destek ekiplerimiz bu surecte aktif olarak rol alıyorlar ve 53 kişilik arama kurtarma ekibimiz yine arama kurtarma faaliyetlerine destek oluyor sahada. Bu surec devam edecek."
Psikolojik destek
Okullardaki eğitim oğretime bir hafta ara verildiğini kaydeden Selcuk, "Bu surenin duruma gore gozden gecirilmesi elbette soz konusu olabilir. Bu ortamda cocuklarımızın, oğretmenlerimizin, velilerimizin psikososyal desteğe ihtiyacı var. Bu sarsıntı sonrası cocuklarda oluşabilecek birtakım ruhsal problemlerin iyileştirilmesi icin uzmanlarımız hazır, calışıyorlar." dedi.
Cocukların yaşadığı korkuyu, kaygıyı ortadan kaldırmak icin oyun terapisi ve bir eğitsel faaliyetlerle ilgili calışmaların surduğunu kaydeden Selcuk, şunları soyledi:
"250 rehber oğretmenimiz, psikolojik danışmanımız, psikososyal destek anlamında surekli olarak faaliyet icerisindeler. Bugun de buradaki uzman arkadaşlarımızın calışmalarına eşlik ettik. Bir ihtiyaclarının olup olmadığını yerinde tespit etmeye calıştık. İzmir'de yaşanan depremle ilgili şunu gorduk ki, binaların tahliye edilmesi cok onemli. Tum okul yoneticilerimize, oğretmenlerimize bir teşekkur borcluyuz cunku onların tecrubesi, birikimiyle okullarımızdan cok suratle tahliye imkanını bulabildik ve kimsenin burnu kanamadan da bu sureci halletmiş durumdayız. Oğretmenlerimizin afet eğitimi son derece onemli. bu konuda dunyada en yuksek tecrubelerden yararlanmayı onemsiyoruz. Ozellikle okul tabanlı afet eğitimi programının uzerinde cok duruyoruz. Japonya'da konuyla ilgili bir ekibimiz eğitim aldı gectiğimiz yıl, bu eğitim paketinin formatorler vasıtasıyla tum oğretmelerimize ulaştırma noktasında da eğitimler devam ediyor."
"Oğretmenlerin eğitim sureci devam ediyor"
Selcuk, bu doğrultuda ilk etapta 110 bin oğretmenin eğitim aldığını, daha sonra 140 bin oğretmene daha eğitim verildiğini, bu surecin hala devam ettiğini kaydetti.
Eğitimciler olarak işlerinin yeni başladığını vurgulayan Selcuk, "Psikososyal destek ekiplerimizle, oğrencilerimizin eğitimleriyle ilgili yapmamız gereken cok şey var. Bu konuda cok deneyimliyiz, Turkiye'de daha onceki afetlerde sel ve depremlerde ne yaptıysak, oradaki tecrubeleri burada da aktarmak ve tum cocuklarımızın, velilerimizin, oğretmenlerimizin ihtiyacı olduğu psikososyal desteği sağlamak bizim yukumluluğumuz." değerlendirmesinde bulundu.
Selcuk, bu konuda Ankara'da ve İzmir'de birer kriz masası oluşturduğunu belirterek, "Biz buradayız ve gereken her turlu tedbiri almakla ilgili calışıyoruz. Vatandaşımız enim olsun, bizlere guvensinler, okullarımızla ilgili calışmaların daha da titiz bir şekilde nasıl yurutuleceği konusunda İzmir'de sayın valimizle ve il ve ilce teşkilatındaki yoneticilerimizle beraber bugun de calışacağız. Bu calışmalar sonra da devam edecek." ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde 5. ve 9. sınıfların okullara başlama tarihleriyle ilgili değişen bir şey olup olmadığını sorması uzerine Selcuk, "Şu anda Turkiye capında bir şey yok. İzmir'le ilgili elbette bir değişiklik var. Bu arada sahayı izliyoruz, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ile ilgili calışıyoruz, dunyayı izliyoruz ve burada alınması gereken tedbirleri, her ne olursa olsun, ihtiyac neyse, o tedbir alınır. Şu şekilde, bu şekilde değil. Her ne ihtiyacsa onun tedbiri alınır." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Korkmaz