Eskişehir'de toplu ulaşım zammı uygulanmaya başladı
-Halkın coğunluğu zammın pandemi doneminde yapılmasına ve oranlarına tepkili
ESKİŞEHİR - Eskişehir Buyukşehir Belediyesi tarafından toplu taşımayan yapılan zamlar bugun uygulanmaya başlarken, vatandaşlar, zamanlara ve oranların yuksekliğinden şikayet ediyor.

Eskişehir'de bugun itibariyle toplu taşımada yeni ucret tarifesi uygulanmaya başladı. Buna gore; akıllı Eskart 2 lira 50 kuruştan 3 liraya, indirimli akıllı Eskart 1 lira 60 kuruştan 1 lira 80 kuruşa, tam Esbilet 3 lira 50 kuruştan 4 liraya, indirimli Esbilet ise 3 lira 25 kuruştan 3 lira 75 kuruşa yukseldi. Aktarma ucreti de 35 kuruştan 40 kuruşa cıkarıldı.
Yapılan zammın ozelikle pandemi sebebi ile yaşanan ekonomik sıkıntı doneminde olması buyuk tepki cekerken, vatandaşlar kararın biraz daha otelenmesinin doğru olacağını anlattılar.
Oğrenciye toplu taşımanın bedava olması gerektiğini ifade eden Adem Goktaş, "Virus ortamında, ekonomik kriz ortamında zamların biraz ertelenmesi daha uygun olurdu. Oğrencilere diğer ulkeler yardım ediyor Biz neden zam yapıyoruz, oğrenciye bedava olsun. 65 yaştan daha onemli onlar, ben bedava biniyorum istemiyorum ben para vereyim, oğrencilerimiz yarınımız bizim" dedi.
Cemrem Turkmen ise zamları değerlendirerek, "Her şey cok pahalı, zam kararı yerinde değil bence. Ozellikle de oğrencilere icin. Cunku zaten Eskişehir oğrenci şehri diye geciyor, ama boyle gittikce oğrenciler de burada yaşayamaz"
Fatma Dere, zammın yanlış olduğunu belirterek, "Bence yerinde değil, zaten şu anda insanlar işsiz, korona var, insanlar calışamıyor şu anda ben de işsizim hatta o yuzden bence hic yerinde olmamış. Zaten oğrenciler buraya oğrenci şehri olduğu icin geliyorlar, hem de uygun olduğu icin, bence iyi olmamış" diye konuştu.
Ali Berkan Fındık ise zammın cok gereksiz olduğunu soyleyerek, "Bence hic gerek yoktu zaten, oğrencilerin hali belli. Bana kalırsa tam ucrete de iyi bir zam gelmiş. Ben zaten kendimi oğrenci olarak sabah şok oldum bastığım anda. Hic gerek yoktu bence, şu pandemi doneminde ozellikle, cok gereksiz" şeklinde konuştu.
"Oğrencilere zam yapılmasına karşıyız"
Oğrencilerin zamlardan cok etkilendiğini ve halihazırda kısıtlı olan butcelerini iyice daraltmak zorunda kaldıklarını belirterek bu zamlara karşı olduklarını ifade ettiler. Zamlar hakkındaki fikirlerini belirten emekli Erdinc Kırca, "Vatandaşlar zamları hicbir zaman yerinde bulmaz ama şartlar herhalde onu gerektiriyor ki yapılmış. Elbette kimse hicbir şeyin fiyatı artmasın ister, ama ulkemizde boyle bir şey mumkun gorunmuyor. Bana kalırsa cok da fazla bir oran değil, makul bir zam. Demek ki olması gerekiyordu" diyerek zamların yapılmasında garip bir durum olmadığını belirtti.
"Bu zammı kınıyorum"
Zamlara karşı tepki gosterenlerden İrfan Aşikar ise, "Bu zammı doğru bulmuyorum. Burası İstanbul değil, cok buyuk bir şehir de değil. Bu olacak iş değil bence. Hele şu zor gunlerde olmaması gerektiğini duşunuyorum ben. Bu zammı kınıyorum, olmasını da istemiyorum" şeklinde konuştu. Zamlara tepkili olanlar arasında oğrenciler de vardı. Universite sınavına hazırlandığını belirten İrem Ciftcibaşı, "Eskişehir oğrenciler acısından cok onemli bir yer cunku uc tane universite barındırıyor. Oğrenciler icin ulaşım cok onemli. Bu yuzden ulaşım ucretinin artması oğrencilerin butcesini cok etkileyecektir. Ben de bir oğrenci olarak bu durumun kotu olduğunu duşunuyorum" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BERKKAN BEKTEMUR