Enkazda 33 saat kapıyla hayat tutundu
Enkazda hayatını kapı kurtardı
İZMİR - İzmir'de deprem sonrası yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nda 33 saat sonra sevindirici haber gelmişti. Enkaz altında 33 saat bir kapının altında yaşam mucadelesi veren Ahmet Citim'i kurtaran İHH Arama Kurtarma ekibi gorevlisi Serkan Oral o anları anlattı.
Depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı, İzmir depreminin simge kavramlarından biri oldu. Uzucu haberlerin geldiği apartmandan bir yandan da sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. İzmir'in Seferihisar ilcesi acıklarında yaşanan 6.6 buyukluğundeki depremde tamamen yıkılan Bayraklı ilcesindeki 8 katlı Rıza Bey Apartmanı'ndan son olarak Ahmet Citim kurtarıldı. İHH Arama Kurtarma ekibi gorevlisi Serkan Oral ise kurtarmanın nasıl gercekleştiğini anlattı.
Cep telefonu kameralarına yansıyan goruntulerde Ekiplerin kapı altında fark ettikleri Citim'i bir yandan yuzunu koruyarak bir yandan da elleri ile kapının uzerindeki molozları kaldırdıkları goruluyor. Goruntulerde, Ahmet Citim kapının altında yatarken ayakları dışarıya cıkarılmış bir şekilde gozukuyor. Gorevliler ise birbirlerine dikkatli olmaları ve kapının uzerine ağırlık vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.
Rıza Bey Apartmanı alanında yapılan arama kurtarma calışmalarının son durumu ise havadan goruntulendi. Kurtarma ekipleri zaman zaman calışmaları durdurarak enkaz altına sesleniyor. Bu sırada iş makineleri ve tum jeneratorler kapatılıp dikkatle dinleme gercekleştiriliyor.
"Bana ilk olarak ismini soyledi"
Rıza Bey Apartmanı'nda 33 saat sonra enkaz altından Ahmet Citim'i kurtaran İHH Arama Kurtarma ekibi gorevlisi Serkan Oral, "10 kişilik ekiple kurtarma calışmalarımıza devam ediyorduk. Saat gece bir bucuk civarı enkaz altında kapı olduğunu fark ettik. Ortadan kaldıralım dediğimizce altında canlı birisinin olduğunu fark ettik. Hemen kendisine seslenerek nasıl olduğunu sorduk. İyi olduğunu soyledi. Bana ilk olarak ismini soyledi. Fazla konuşamadık cunku yuz ustu yatıyordu. Orada AFAD ve UMKE ekiplerini cağırdık orada kendisine hemen serum bağladık. İlk mudahalesini enkaz altında yaptık. Kapıyı kaldırdığımızda kolayca cıktı. Enkazda arama kurtarma calışmaları yuruturken en cok molozların kaldırılmasında zorlandık" diye konuştu.
"Ertesi gun havladığı yerlerden sonuc alabildik"
İHH arama kurtarma kopeği 'Altar'ın eğitmeni İbrahim Guler ise, "Cuma akşamı ilk olarak Emre Apartmanı'na intikal ettik. Gece 2 gibi enkazın icinde calışırken Altar bizi 4 farklı noktada uyardı ancak enkaz kum gibi yayıldığı icin ulaşımı sağlayamadık. Ertesi gun havladığı yerlerden sonuc alabildik. Altar'la beraber calışıyoruz ve arama kurtarma calışmalarında her zaman yuzumuzu gulduruyor. Elazığ depreminde bize cok yardığı dokundu o biraz ozel bir kopek. 2 yıl surecek eğitimi 4 ayda bitirdi" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AHMET FARUK SARIKOC