Evlilik tekliflerinin vazgecilmezi haline gelen elmaslar, oldukca pahalı olmasının yanında cevreye etkileriyle buyuk bir tartışma konusu. Ancak elmasın yerin altından cıkarılması değil de gokyuzunden oluşturulması gibi bir ihtimal bulunuyor.
Birleşik Krallık'ta yaşan multi milyoner ve cevreci Dale Vince, verdiği bir roportajda "tamamen gokyuzunden yapılan" elmaslar uretmeyi planladığını acıkladı. Vince, kendi elmaslarının cevreye etkisinin sıfır olduğunu ve hatta gokyuzundeki karbondioksiti yakalayarak kirlilikle mucadeleye yardımcı olabileceğini dile getiriyor.
[h=2]Karbondioksitten yapılan elmaslar[/h]
Gokyuzunden, soluduğumu havadan elmas yapmanın buyuleyici olduğunu, bunun modern simya olduğunu soyleyen Vince, "Elmas elde etmek icin Dunya'da madenleri kazmamıza gerek yok, gokyuzunden maden cıkarabiliriz" ifadelerini kullandı. Ustelik Vince'in kreasyonları, Uluslararası Gemoloji Enstitusu tarafından da resmen tanındı.
Haberin girişinde de bahsettiğimiz gibi elmasların cevreye verdiği etki buyuk tartışmalara sebebiyet veriyor. The Guardian tarafından aktarılan araştırmaya gore elmas cıkarma, 3.890 litre su kullanımına ve 108 kg'dan fazla karbondioksit salınımına sebep oluyor. Ustelik elmas madenlerindeki insanlık dışı calışma şartları da konuyu daha da tartışmalı hale getiriyor.

Vince ise elmaslarının, kimyasal buhar cokeltme adını verdiği guvenli bir surecle oluşturulduğunu ifade ediyor. Bu surecte muhurlenmiş bir hazneye 'elmas tohumu' yerleştiriliyor. Bu hazne, icerisinde karbon bakımından zengin metan gazını taşırken 800 derecede ısıtılıyor.
Bu surec icerisinde karbondioksit, direkt olarak havadan alınırken metan uretmek icin gerekli olan hidrojen, yağmur suyunun bolunmesiyle elde ediliyor. Ayrıca bu surecte de yenilenebilir enerjiden guc alan elektroliz makineleri kullanılıyor.