Selimiye Camisi ve Kulliyesi, Kırkpınar Yağlı Gureşleri, tarihi Uzunkopru ve II. Bayezid Kulliyesi ile UNESCO miras listelerine adını yazdıran Edirne, bu ozelliğiyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti cekiyor.
Edirne, Turk-İslam eserlerinin zirvesi Selimiye Camisi ve Kulliyesi ile UNESCO Dunya Kulturel Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Sultan II. Selim'in emriyle 1569-1575 yılları arasında yaptırılan, Edirne'nin cevresinden dort minaresi gorulebilen, mimari ozelliklerinin erişilmezliği yanında taş, mermer, cini, ahşap sedef gibi susleme ozellikleriyle de son derece onemli eserler arasında yer alan Selimiye Camisi ve Kulliyesi, 2011 yılında UNESCO Dunya Kulturel Mirası Listesi'ne girdi.

Uzunkopru ve II. Bayezid Kulliyesi
Ergene Nehri uzerinde Anadolu ile Balkanlar'ı birbirine bağlayan, 1426-1443 yıllarında II. Murat tarafından donemin başmimarı Muslihiddin'e yaptırılan 1392 metre uzunluğunda ve 6,80 metre genişliğindeki Uzunkopru de yine kentin onemli tarihi miraslarından birisi.
Uzunkopru 2015 yılında UNESCO Dunya Kulturel Miras Gecici Listesi'ne adını yazdırırken, II. Bayezid Kulliyesi ise bu listeye 2016 yılında alındı.
Sultan II. Bayezid tarafından kulliye, donemin hastane, tıbbiye ve imarethanesini icinde barındıran bir kompleks olarak inşa edildi. Bugun de gecmişteki izlerinin anlatıldığı muze haline donuşturulen kulliye, yine UNESCO etiketiyle cekim alanı oluşturmaya devam eden eserler arasında yer alıyor.
Bir yiğitlik destanı Kırkpınar
Gureş denilince ilk akla gelen ve kendine has rituelleriyle "gureşin efsanesi" olarak gorulen Kırkpınar Yağlı Gureşleri, 2010 yılında İnsanlığın Somut Olmayan Kulturel Mirası Listesi'ne kaydedildi.
Gelenekleriyle mirası geleceğe taşımaya devam eden tarihi Kırkpınar Yağlı Gureş Festivali, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında yapılamasa da her donem kente turist ceken bir kultur unsuru olarak one cıkıyor.
"Ziyaret edecekler UNESCO listesine bakıyorlar"
UNESCO Turkiye Milli Komisyonu Başkanı Mehmet Ocal Oğuz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, tarihi ve kulturel yapısı, gorsel ve işitsel mirasıyla Edirne'nin Turkiye'nin en guzel şehirlerinden biri olduğunu belirtti.
Başta insanlığın ortak mirası olan Selimiye Camisi olmak uzere Edirne'nin Kırkpınar, Sultan II. Beyazıd Kulliyesi, Uzunkopru gibi değerlerle turizm acısından on plana cıktığını anlatan Oğuz, kentin, eserlerin UNESCO listesine girmesiyle tum dunyada tanınır hale geldiğini vurguladı.
Gorsel mirasın şehirlerin tanınırlığı ve turizm potansiyeli acısından onemli olduğunun altını cizen Oğuz, şoyle devam etti:
"Dolayısıyla o kente seyahat edecekler UNESCO listesine, sayfasına bakıyorlar. Bu da ulkelerin turizmi acısından buyuk bir kılavuz oluyor. Buyuk bir tavsiye mekanizması tabii ki. Yoksa dunyada on binlerce ustun evrensel değer taşıyan miras olabilir, bunların tamamını korumak veya restore etmek gibi bir gorev ustlenmiyor UNESCO. İlgili ulkenin bu mirasını korumasına destek oluyor ve tavsiyede bulunuyor."
UNESCO eserleri kente değer katıyor
Edirneli vatandaşlardan Ozgur Bahceci de Edirne'nin kulturel eserleri, gastronomisi ve el sanatlarıyla ilgi odağı olduğunu ifade etti.
UNESCO'da yer alan eserlerin turistlerin ilgisini cektiğini belirten Bahceci, "Edirne'nin meyve sabunu, Edirnekari sanatı, Edirne bebekleri ve bunun gibi bircok kulturel değeri var. En onemli eseri ise Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Camisi var. Sadece UNESCO listesinde yer aldığı icin Selimiye'yi gormeye gelenler var. Selimiye, turizm acısından Edirne icin cok onemli bir eser." dedi.
Esnaf Serpil Şinikci de kultur ve turizm şehri olan Edirne'yi cok sayıda turistin ziyaret ettiğini soyledi.
Kentin turizm potansiyelinin her gecen gun geliştiğini vurgulayan Şinikci, şunları kaydetti:
"Edirne, tarihi ve kulturel anlamda cok zengin bir şehir. Selimiye Camisi, Kırkpınar'ı ve diğer guzellikleriyle dolu dolu bir şehir. Kulturel anlamda cok farklı ve zengin bir şehir. Edirne esnafı olarak kent turizminden faydalanıyoruz. Bu anlamda kentimizi korumamız ve kulturel anlamda geliştirmemiz gerekiyor. Turizm potansiyeli, esnafı cok olumlu yonde etkiliyor. Tarihi carşıyı gezmeye gelenler bol bol alışveriş yapıyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gokhan Zobar