Turkiye'de Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) standartlarına sahip havalimanlarının kargo bolumlerinde gorev alacak patlayıcı madde tespit kopekleri, en az yuzde 80 başarı sağlamaları beklenen zorlu sınava tabi tutuluyorlar.
Havalimanlarının patlayıcı tespitinde etkili dedektor kopekleri, Ozel Guvenlik Denetleme Başkanlığı ile Narkotik Suclarla Mucadele Daire Başkanlığı Kopek Eğitim Merkezi Şube Mudurluğu koordinesinde Ataturk Havalimanı yerleşkesindeki Sivil Havacılık Akademisi'nde iki aşamalı sınavdan geciyorlar.

Madde bazlı sınavlara idarecileri eşliğinde katılan ozel eğitimli kopeklerden, patlayıcı tespiti testinden gecmeleri ve maddelerin saklandığı metal kutuları bulmaları isteniyor. Her sınava beşer kez tabi tutulan hassas burunların gorev kimliklerine kavuşabilmeleri icin en az dort kez başarılı olmaları gerekiyor. Yuzde 80 başarının altında kalan kopeklere bir defaya mahsus "butunleme sınavı" hakkı veriliyor.
Yılda bir kez gercekleşen bu sınavları gecen kopekler ozel guvenlik sertifikası bulunan idarecileriyle havalimanlarının asayişine katkı sağlıyorlar. Goreve başlayan soz konusu kopeklerin kimlikleri her yıl tazeleme eğitimlerinin sonuclarına gore yenileniyor. Yetisini kaybetmiş, tazeleme eğitimlerinde başarısız olmuş kopekler mesleklerinden ihrac ediliyorlar.
Kopek Eğitim Merkezi Şube Mudurluğu Eğitim Planlama Buro Amiri Merve Hilal Yıldız, AA muhabirine, havalimanlarının kargo bolumlerinde gorev yapacak patlayıcı madde tespit kopeklerinin girdiği sınavların iceriğini anlattı.
Sınavda kopeklerin ECAC tarafından belirlenen uluslararası protokollere tabi tutulduğunu belirten komiser Yıldız, imtihanda hayvanların koku alıp almadığının, madde kokularını tanıyıp tanımadığının kontrol edildiğini soyledi.
Yıldız, sınavda 6 patlayıcı maddenin beşer kez değişik şekillerde saklandığını, kopeklerin en az dordunde maddeyi tespit etmesi gerektiğini dile getirdi.
Yıldız, detaylı ve sıkı eğitim programında başarı sağlayan adaylara kimlik verildiğini vurguladı.
Havalimanlarının kargo bolumlerinde gorev alacak olan kopeklerin kimliklerinin gecerlilik suresinin bir yıl olduğuna dikkati ceken Yıldız, bunun dışında narkotik madde arama kopekleri, patlayıcı madde tespit kopekleri ve koruma kopeklerinin sınavlarının gecerliliğinin iki yıl olduğu ifade etti.
Aday kopeklerin sınav oncesinde sağlık kontrollerinin yapıldığını aktaran Yıldız, "Bizim icin ozellikle ozel guvenlik alanında kullanılan kopeklerin eğitim standartları kadar kalitenin yukseltilmesi adına sağlık standartları da onemli. Kopekler detaylı bir sağlık taramasından geciyorlar ve sınavlara girmeden once veteriner hekim kontrolune tabi tutuluyorlar." dedi.
1-8 yaş arasındaki kopeklerin sınava katılabildiğini dile getiren Yıldız, sınava ağırlıklı olarak Belcika kurdu, Alman coban kopeği, Golden ve Labrador ırkı kopeklerin katıldığının altını cizdi.
Yıldız, "Belcika kurdu ve Alman kurdunun dunyada iş kopekleri kategorisinde yer alan kopekler. Bu ırklar bizim icin cok kullanılan yaygın ırklardır." değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, Narkotik madde tespit, patlayıcı madde tespit ve koruma başlıklarından oluşan temel sınavların 2016 yılından beri, 2018 yılından itibaren de Sivil Havacılık Konferansı tarafından uygulanan protokollerle uluslararası duzeyde havalimanlarının kargo bolumlerinde gorev alacak kopeklerin sınavlarının yapıldığına işaret etti.
Sınavın, kopek eğitim merkezi, kriminal daire başkanlığı ve ozel guvenlik denetleme başkanlığından eğitmenlerin de icerisinde bulunduğu 19 kişilik kurul tarafından gercekleştirildiğine dikkati ceken Yıldız, "Bu yılki sınava 47 personel ve kopek başvuruda bulundu ve sınavları da devam etmekte." ifadesini kullandı.
Sınavlarla birlikte kopeklerin standartlarının yukseltildiğine inandığını kaydeden Yıldız, "Uluslararası duzeyde yeterlilikleri arttırıldı. Emniyet Genel Mudurluğu bunyesindeki kopeklerin başarılarına eş değer başarılara ve standartara eşit olmuş oldu kopekler. Bunlar ozellikle patlayıcı madde tespitinde kullanılan kopekler olduğu icin kesinlikle bizim en hassas noktamız." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kaan Bozdoğan