Kadın İşbirliği Geliştirme Derneği(KİGDER) ve Talas Tanıtım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği iş birliği ile kurulan Talas Maharetli Eller Kadın Uretim Kooperatifi uyeleri tarafından uretilen el işi ve doğal gıda urunleri, Talas ilcesinde bulunan Harman Mahallesi Meydanında bulunan 'Maharetli Eller Kadın Uretim Pazarı'nda satışa sunulmaya başladı.
Harman Mahalle Meydanındaki Maharetli Eller Kadın Uretim Pazarı'nın acılışına Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalcın, Talas Tanıtım Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necla Erkara, Talas Maharetli Eller Kadın Uretim Kooperatif Başkanı Feride Bilgin, KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu ve kooperatifte uretim yapan kadınlar katıldı. Pazarı gezen Başkan Yalcın hem urunler hakkında bilgiler aldı, hem de alış veriş yaptı.
Kadınların uretimlerini paraya cevirerek ev ekonomisine katkı sağlayacaklarını soyleyen Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalcın, "Burada gercekleşen pazar, gonullu kultur teşekkulleri ile yerel yonetimlerin birlikte başardığı guzel bir etkinlik ancak hanım efendilerin elinin değdiği her şeyin guzelleşmesi mantıklı oluyor ve ortaya boyle guzel şeyler cıkıyor. 49 tane stant kuruldu. Burası Harman Meydanı ve biliyorsunuz koronadan once burada antika gunleri yapıyorduk. Her ayın ikinci pazarı oluyordu ama korona dolayısı ile erteledik. Bu pazar şuphesiz uzun omurlu olacaktır ve her ayın ilk haftasında yapılacak. Bu nedenle hanımlarımızın urettiği şeyler değerini bulacak. Ev ekonomisine katkıları ve aynı zamanda da oz emeklerini sarf etmeleri nedeni ile hem evlerinde hem de bahcelerinde yetiştirdikleri urunlerini burada ekonomiye katkıda bulunarak paraya cevirebilecekler. Ben emeği gecen herkese cok teşekkur ediyorum" dedi.
Talas Tanıtım Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necla Erkara ise, "Bu pazar, KİGDER ile birlikte Talas Tanıtımın birlikte yaptığı bir projeydi. Kadınlarımızın urettiği urunleri burada satışa sunuyoruz. Bunlar hamur işi, receller, kış hazırlıkları ve hanımlarımızın yaptığı el işleri. Biz diyoruz ki, kadınımız evde 2 demet maydanoz, soğan uretsin ve getirsin burada satsın cunku kadınlarımız toplumumuzun temel taşlarıdır. Şu an pandemi nedeni ile de gecim sıkıntısı icerisindeler ve ayakta dursunlar istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Pazar fikrinin yıllardır hayalleri olduğunu soyleyen Talas Maharetli Eller Kadın Uretim Kooperatif Başkanı Feride Bilgin de, "Biz bu hayali gercekleştirmek icin KİGDER ve Talas Dayanışma Derneği olarak yıllardır duşunuyoruz ve 2 derneğinde hayaliydi kooperatif. 49 tane uretici kadınımız urunlerini satacaklar ve hepsini evinde uretiyorlar bunları. Gıdaların hepsi doğal ortamda uretiliyor, diğerleri de el emekleri. Bunları da satışa sunuyoruz burada. Bu konuyu biz başkanımızla ve belediyenin ekibi ile paylaştığımızda bize cok sıcak geldiler ve bu imkanları sundular. Kendilerine cok teşekkur ediyoruz" dedi
Kadın İşbirliği Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, "Kadın İşbirliği Geliştirme Derneği ile Talas Tanıtım Sosyal yardımlaşma Derneği beraber iş birliği yaptık ve bir Kadın Uretici Kooperatifi kurduk birlikte. Yuzde 50'si kadınlardan oluşan bir ulkenin kadınları evde otururken, ekonominin hedeflerine ulaşması mumkun değildir. Kadınlar gorduğunuz gibi bircok şey uretiyorlar ama pazarlama ayağında sıkıntı var. Bunu kooperatifleşme ile cozeceğimiz duşunerek, kooperatifimizi kurduk. Bugun Talas Belediyesi ile yaptığımız protokol sonucu ilk pazarımızı acıyoruz. Bundan sonra inşallah Kayseri'de daha farklı bolgelerde de pazarları yapmayı da hedefliyoruz. Kayseri'ye, bolgemize ve ulkemize hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.
Kooperatif uyesi Cemile Colak da, "Burada stantta el işi orguleri, oyalar ve yazmalar satıyorum. Biz zaten dernekteydik ve başkanlarımızdan yılardır boyle bir şey talep ediyorduk ve yıllardır beklediğimiz bir şeydi cunku bayanlarla ic ice el işlerimizi satacağımız bir ortamımız yoktu Kayseri'de. Bircok ilde vardı ama burada yoktu. Bu cok guzel bir imkan oldu. Buranın acılmasında katkısı olanlara da bayanlar olarak teşekkur ederiz" dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Yalcın ve dernek başkanları acılış kurdelesini kesti. - KAYSERİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı