SİİRT'te uretici Veysel Varıl, menengic (bıttım) ağaclarından elde ettiği gizven taneleriyle, hicbir kimyasal madde katmadan yaptığı organik bıttım sabunlarını, Avrupa'daki guzellik merkezlerine satıyor. Siparişleri yetiştirmekte gucluk cektiğini soyleyen Varıl, "Urettiğim bıttım sabunu daha cok Avrupa ulkelerinde rağbet goruyor. Avusturya'da guzellik salonu işleten Turk işletmeci benden kilolarca sabun satın aldı. Aynı zamanda Almanya'dan gelen gurbetcilerimiz ben de satın aldılar" dedi.
Siirt'teki Botan Nehri kıyısında bulunan arazisinde yetiştirdiği bıttım ağaclarından elde ettiği gizven tanelerini kaynatarak organik bıttım sabunu elde eden Veysel Varıl, siparişlere yetişemiyor. Bıttım sabununun tamamen doğal ortamlarda yapıldığını ve bircok hastalıklara faydasının olduğunu anlatan Varır, "Dededen kalma mesleğimiz olan bıttım sabunu uretimini tekrar hayata gecirdim. Bıttım sabunlarını eski usulune uygun bir şekilde yaparak satmaya başladım. Bunu goren gerek Siirt merkezde ve gerekse ulke dışında bircok vatandaş beni arayarak urettiğim sabunu satın almak istediler. Gun gectikce işlerim acılmaya başladı ve şimdi sipariş alıyorum ve ona gore bıttım sabunu uretimi yapıyorum" dedi.
YILDA 15 TON BITTIM SABUNU URETİYORSonbahar aylarında uretime başladığını soyleyen Varır, yılda ortalama 15 ton bıttım sabunu elde ettiğini anlattı. Varır, "Bıttımın meyvesi her yıl eylul ayında hasadına başlanır ve ekim ayına kadar surer. Her yıl 15 ton bıttım sabunu uretiyorum. Urettiğimiz sabunu tamamen doğal ortamlarda yapıyorum. 4 aşamadan gectikten sonra bıttım sabununa donuşuyor. Yaklaşık 6-7 saat kaynayan bıttımlardan cıkan kopukleri alarak farklı kazanlara koyuyoruz ve buradan en son olarak son kazan değimiz yere koyuyoruz ve burada ise yaklaşık 2 saat kaynayan bıttım sabunu şekillenmeye başlıyor ve soğutma işlemine geciyoruz. Soğutma işlemi bitmesinin hemen arından sabunumuzu kalıplara koyarak kurumasını bekliyoruz ve yaklaşık bir ay sonra satılması icin vitrinlerin yerini tutuyor. Bir hayli meşakkatli olan işimizin son yılda meyvesini alamaya başladım" diye konuştu.
AVUSTURALYA VE ALMANYA'YA GONDERİYORUretici Varır, urettiği bıttım sabununu Avusturya'daki guzellik merkezine gonderdiğini ifade ederek, Avrupa'nın bircok ulkesinde de sipariş aldığını aktardı. Varır, "Urettiğim bıttım sabunu daha cok Avrupa ulkelerinde rağbet gormektedir. Avusturya'da guzellik salonu işleten Turk işletmeci benden kilolarca sabun satın aldı ve kendi mekanında satacağını acıkladı. Bunun yanında ise Almanya'dan gelen gurbetcilerimiz bende kilolarca aldılar ve sipariş verdiler. Şimdi ise onların siparişlerini yetiştirmeye calışıyorum. Rağbet gun gectikce arttı ve atmaya devam edeceğini duşunuyorum. Bu ilginin sebebi ise urettiğim bıttım sabunun tamamen doğal bir ortamda ve kimyasal katkı sunmadan yapmamdır. Urettiğim bıttımı ise kilosunu 150 TL'den satıyorum" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Turan KOYUNCU