Vision Art Platform, sergi projeleri ile aynı zamanda interaktif etkileşime acık atolye calışmaları, sanatcı konuşmaları, performans ve deneyim temelli aktivitelerle her kuşaktan ve farklı koklerden izleyiciyi sanat catısı altında yan yana getirmeyi amac edinen bir platform. 29 Ekim-10 Aralık tarihlerinde misafir sanatcısı ise Cağrı Saray.
'Cocukluğumun mekanları'
20 yıldır uretimlerine kaynaklık eden 'bellek' ve 'tarih' kavramlarını odağına alan işler ureten Saray, 'Uygun Isıda Mekanlar' başlıklı kişisel sergisinde kentsel, mimari yapıları ele alıyor. Saray'ın 2014'ten itibaren surdurduğu 'Bellek Mekanları' serisinin devamı niteliğindeki sergi, Turkiye'nin yakın tarihine ve toplumsal belleğine dair bilgi barındıran, bireysel ve ortak hafızalara kazınmış yapılara yer veriyor.

Kendisinin de aidiyet hissettiği kent mekanlarını rezonatif cizimlerle sergileyen Saray, buralara yeniden bakmamızı ve hatırlamamızı istiyor. Saray, eserlerinin meşakkatli yaratım surecini şoyle anlatıyor: "Binaların cephelerini karşıma alıp bunları ilk gorduğumuzde hafızamızda yer eden haliyle ciziyorum. Sonra bu cizimin katmanlarını oluşturuyorum. Katmanlar ust uste bindikce cift yonlu bir titreşim duygusu veriyor. Bu katmanlı işlerin karşılığı benim videolarımda da var. Fotografik, dokumanter ya da gercekci olma iddiasından uzak bu calışmalar. Kendi cocukluğumun da simgesel mekanlarının hafızamıza yer etmesini amacladım bir anlamda."
Anıtkabir de var TBMM de
Sergide yer alan yapılar şunlar: Anıtkabir, TBMM, Turk Tarih Kurumu, Dolmabahce Sarayı, İstanbul Universitesi, İstanbul Resim Heykel Muzesi, AKM, Haydarpaşa Garı, Sirkeci Garı, Buyuk Postane, Sansaryan Han, Selimiye Kışlası, Kuleli, Ayasofya, Kariye, Kadıkoy ve Beşiktaş iskeleleri...
Uc boyutlu tecrubeyle cevrimici...
Vision Art Platform, sanatcılardan temsiliyet almayan bir sanat platformu. Kurucusu Hayrunnisa Taşyar bunun nedenini "Sanatcıların daha rahat ve ozgun bir şekilde eserlerini uretebilmelerini istiyoruz" diyerek acıklıyor.
Hayrunnisa Taşyar
Yaklaşık bir yıl once kurulan platform Teşvikiye'de bir, Maslak 42'de iki olmak uzere toplam uc ayrı sergi alanına sahip. Taşyar, coğunlukla genc ve oncelikli olarak kadın sanatcıları destekleme amacında olduklarını da belirtiyor. Cağrı Saray'ın ağırlıklı olarak 'bellek' uzerine calışması, platform icin projenin en cekici yonu olmuş ve serginin hazırlığı altı ay surmuş. 'Uygun Isıda Mekanlar' sergisini, 10 Aralık'a kadar Vision Art Platform'un Teşvikiye'deki yerinde randevuyla; aynı zamanda uc boyutlu tecrubeyle cevrimici olarak visionartplatform.co adresinden de ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Hurriyet