İlk robotunu 10, sahnede ilk konuşmasını 11 yaşında yaptı Selin Alara Ornek. Yaşıtlarının coğu sosyal medyada vakit gecirirken o robot tasarlıyor, uretiyor ve yazılımlarını yapıyor. Şimdi 9'uncu sınıfta okuyan Selin'in hedeflerinden biri MIT veya Stanford'da robotik ve yapay zeka eğitimi almak. Kendisiyle robotlara ilgisini, hayallerini ve başarılarını konuştuk…
Nasıl başladı robotlara olan ilgin Selin?
8 yaşımdayken kopeğim Korsan'ı kaybedince cok uzulmuş, bir gun robotunu yaparak onu canlandırabileceğimi duşunmuştum. Tabii ki once kağıda cizmiştim. Bir proje icin roportaj yaparken babamın makine muhendisi arkadaşına resmi gosterdim ve nasıl yapabileceğimi sordum. O da bana mekatronikten bahsetti; mekanik, elektronik ve kodlama oğrenmem gerektiğini soyledi…

O zaman once 'kopek robot'la mı başladın? İlk yaptığın robot neydi?
IC4U gorme engelliler icin rehber robot kopeğim. İlk versiyonuyla, 2018'de İrlanda'da birincilik aldım.
Robotlarının isimleri ne?
IC4U rehber kopek; IC4U2 yapay zeka destekli rehber kopek; BB4All okulda oğretmen, oğrenci ve calışanlar icin yardımcı robot; Haşmet the Android, Google Android'in robotu ve DO tek tekerlekli Star Wars Droid'i…
DO tek tekerlekli Star Wars Droid'yle...
Bu robotları yaparken yardım alıyor musun?
Babam kesim ve lehim gibi tehlikeli işlere yardım ediyor. Civi, vida gibi işleri, bazı lehimleri kendim yapıyorum.
Peki annen...
Annem daha cok satın alma ve organizasyonla ilgileniyor. Babam ve annem zaten hep yanımda. Tum ailem gurur duyuyor ve destek oluyor.
Robotlarına nasıl kumanda ediyorsun? İşleyişi anlatabilir misin?
Sesle, kendi yaptığım bluetooth uzaktan kumandalar ve cep telefonu aplikasyonlarıyla yonetiyorum robotları. IC4U'nun ilk versiyonunda gorme engelli kişi, komutlarını cep telefonu uygulaması aracılığıyla veriyordu. İkinci versiyonda şarj bitmesi riskinin onune gecmek icin Google Assistant App'i kullanarak direkt sesli komut almasını sağladım. Haşmet The Android, uzaktan kumanda uygulamasıyla calışıyor. DO'yu ise 3D printer ve geliştirici kartı kullanarak yaptığım kumandayla kontrol ediyorum.
Sonucta bunlar yazılım bilgisi gerektiriyor? Tum yazılımları sen mi yapıyorsun?
Python ve C++ dillerini kullanıyorum. Projelerimi yaparken kodlama bilgimi geliştiriyorum.
New York Academy of Science'ın (New York Bilim Akademisi) '1000 kız 1000 gelecek' programına en genc uye kabul edilmişsin...
Eylulde kabul edildim. Farklı gorevler veriliyor… Grubumdaki diğer arkadaşlarım ve mentorumle konuşuyoruz, birbirimizden fikir alıyoruz. Cok ilginc konularda cevrimici seminerler oluyor. Dunyanın bircok yerinden yeni arkadaşlarla tanışmak benim icin cok guzel bir fırsat.
Gecen yaz Stanford Universitesi'nin duzenlediği robotik ve muhendislik yaz kampına da katılmışsın, bundan da bahseder misin?
Cok eğlenceliydi. Dunyanın farklı yerlerinden genclerle yeni şeyler uretmek cok oğreticiydi.
Bir de aslında 'ilham verici' konuşmalar yapıyorsun... Kimlere yapıyorsun bu konuşmaları?
Evet, farklı platformlarda Turkce ve İngilizce konuşmalar yapıyorum. Google'ın DevFest'lerinde ve Women Techmaker Uluslararası Kadınlar Gunu etkinliklerinde Turkiye'nin bircok yerinde konuşma yaptım. Startups Watch, WPP Cofuture, Vodafone, Global AI Hub'da da konuştum.
İlk konuşmanda cok heyecanlandın mı?
Coderdojo Turkiye'nin etkinliğiydi... 11 yaşımdaydım ve cok heyecanlanmıştım. Herkes beni cok destekledi hatta aynı gun oğleden sonra tekrar konuştum.
2020 Dunya Kız Cocukları Gunu icin Wow Global ve Wearepurposeful.org tum dunyadan 40 genci bir araya getirdi. Sen de Wow genc liderleri arasındasın… Dunya capındaki 40 gencten biri olduğunu duyduğunda neler hissettin?
Cok mutlu oldum. Farklı ulkelerden diğer aktivistlerle birbirimizi tanıma fırsatımız oldu ve karşılaştığımız guclukleri paylaştık. Farklı kulturlerin neden bir zenginlik olduğunu konuştuk. Tercihleri ne olursa olsun genclerin ozbakımını ve ozguvenini nasıl sağlayabilecekleri uzerine bir atolye calışması yaptık.
Okul, konuşmalar, robotlar… Hepsine nasıl vakit buluyorsun?
Cok calışarak… Bazen zor oluyor ama disiplinli calışınca yapmak istediğim her şeye vakit bulabiliyorum.
Gelecek icin hayallerini soyler misin?
En buyuk hayalim humanoid (insansı robot) yapmak. ve onu yine kendi yaptığım ışık hızından hızlı bir aracla bir karadeliğe gondermek.
Yaşıtlarına vereceğin tavsiyeler neler?
Kendinize inanın; başkalarının ne yapıp ne yapamayacağınızı belirlemesine izin vermeyin. Hayallerinizin peşinden koşun.
ODULLERİ TOPLUYOR
İrlanda'da duzenlenen Coolest Projects International yarışmasında IC4U (Senin icin gorebiliyorum) ile donanım kategorisinde birincilik aldı.
European Youth Awards 'acık inovasyon' kategorisinde IC4U ile beş finalistten biriydi.
Farklı yaş kategorilerinde, teknoloji alanında kızların başarılarını tanıtıp odullendirmek icin Belcika'da duzenlenen Ada Awards'ı kazandı.
Bu yıl da teknolojideki kadın liderleri tanıtmak icin verilen 'Microsoft Teknolojinin Kadın Liderleri Genc Teknoloji Yıldızı' odulunu kucakladı.
KIZ COCUKLARINA ORNEK OLDUĞU İCİN MUTLUYUZ
Selin'in anne-babası Nedret ve Altuğ Ornek
Hayallerinin arkasından bu derece kararlı bir şekilde yuruyor olması, bu yuruyuşu sırasında karşısına cıkan engellere karşı yılmayan duruşu ve tum farklılıklara saygı ve anlayışla gosterdiği tutumu takdir ediyoruz. Bu konularda yaşıtlarına ve ozellikle kız cocuklarına ornek olduğunu duydukca mutluluğumuz daha da artıyor.
Kaynak: Hurriyet