Sabahın erken saatleri olmasına rağmen studyoya buyuk enerjiyle giriyor. 'MasterChef Turkiye'de izlediğim adamın aynısı; neşeli, kıpır kıpır. Aksanı onu daha da sevimli yapıyor. Turkiye'yle İtalya'yı cok benzetiyor. Kapının dışında bırakılan ayakkabılara, el opme gibi adetlere başlarda şaşırsa da her şeye cok kolay adapte olabildiğini soyluyor. "Mesleğim şeflik, bu hayatım" dese de gelecekte hayali bir muzikalde oynamak. Dovmeleri dikkatimi cekiyor, "En az 10 dovmem var" diyor. En ozeli goğsundeki 'Tibet' yazan dovme. Bu oğlunun adı. Sosyal medyadan eskiden nefret ederken şimdi ozellikle 'Reels' videolarıyla neşe sacan Danilo Zanna'yla iki sade Turk kahvesi eşliğinde sohbete başlıyoruz.
? İstanbul'a 10 sene once geldin ve geliş o geliş...
Aynen abi, geliş o geliş.
? Her şey nasıl başladı?
Arkadaşım cağırmıştı. Son gecemde beni Asmalımescit'te fasıla goturdu. Bağırarak şarkılar soyluyorduk, "Ah İstanbul, İstanbul..." O sırada masaya bir kız arkadaşı geldi.
? ve şimşekler caktı...
Eveeet. Gorduğum an ne guzel bir kız dedim. Gozleri, sacları, davranışları...
? İlk goruşte aşk mıydı?
Tabii. İtalyanım zaten, bizi bilirsin, hemen atladım (Guluyor). Eşim Giresunlu, o zamanlar anlamını bilmiyordum ama şimdi şoyle tarif edebilirim, "Tam fındık gibiydi". Beni cok etkiledi.
? Hemen ilanı aşk mı ettin?
Yok, fasıldan bir arkadaşımızın evinde eğlenmeye devam ettik. Sabaha karşı otelime gitmek icin evden cıktım. Baktım param yok. Bankamatik buldum. Kartı koydum, yuttu. Param olmadığı icin, arkadaşımın evine geri dondum. İşte, Tuğce bana orada yardım etti. Başka bir sorun olursa diye telefon numarasını da verdi. Oyle bağlantı kurmuş olduk.
? Ertesi gun İtalya'ya dondun ama...
1.5 sene uzaktan sevgili olduk. Birkac kere ben Turkiye'ye geldim, bazen de o yanıma geldi. O zamanlar, "Evleneceğiz, bir cocuğumuz ve bir kopeğimiz olacak" demiştim. Sozumu tuttum.
Eyfel Kulesi'nde evlilik teklifi
? Evlenmeye nasıl karar nasıl verdiniz?
İş icin Guney Afrika'ya gittim. Mesafe artınca Tuğce'nin morali bozuldu tabii. Ciddi olmadığımı duşundu. Paris'te buluşmayı teklif ettim. Eyfel Kulesi'nin ust katındaki restoranı kapatıp orada evlenme teklif ettim. Beş ay sonra İtalya'da, ardından Turkiye'de evlendik.
? Geleneksel kız isteme rituelleri oldu mu peki?
Ooo Hakan Abi deme! Neler oldu neler. Kına gecesi de yaptım, hamama da gittik. Annem-babam kız isteme icin Turkiye'ye geldi. Babamın eline bir kağıt verip "Bunu ezberlenmen lazım" dedim.
Eşi ve oğluyla birlikte.
? Ne yazıyordu?
"Allah'ın emri Peygamber'in kavliyle kızınız Tuğce'yi oğlumuz Danilo'ya istiyoruz". Ardından tuzlu kahvemi ictim. Bu arada Cin'de bir otelde iş bulmuştum. Oraya taşınacaktık. Tam gideceğiz, eşim hamile kaldı. 'Cin'de hayat zor olur' diyerek Turkiye'de kalmaya karar verdik.
? Turkiye'de şef olmana rağmen, YouTube programları, sunuculuk, stand-up gosterisi yaptın. Bu işlere nasıl girdin?
Dizi bile yaptım, 'Aşk Zamanı' ama kimse izlemedi (Guluyor). En başa gidersek, Derya Baykal bir gun restorana yemeğe gelmişti. Beni programına davet etti. Orada Zahide Yetiş beni gormuş, programına aldı, işler ilerledi.
Meşhur olacağımı tahmin etmemiştim
? İtalya'da yaşarken başka bir ulkede bu kadar unlu olacağını tahmin eder miydin?
Universiteden sonra İtalya'dan uzaklaştım. Başka bir ulkede yaşayacağımı az-cok biliyordum. Yalan yok, sanatcı yanım hep vardı. Okulda tiyatrolarda oynar, şarkı soylerdim. Ama TV işi yapıp meşhur olacağımı hic tahmin etmemiştim.
? Zaten iyi bir şefsin ama hep ekrandasın. Unlu olmayı mı seviyorsun?
Hayata ve kendime sınır koymak istemiyorum. Beş sene once ozel bir universitede oğretmenlik yapmıştım. Ucret istemedim, karşılığında burslu mimarlık okudum. Gerek var mıydı? Yoktu ama istedim. Yarın sabah cerrah olmak istersem de onu okurum. Herkes her şeyi olabilir mi? Olamaz ama yapmak istediğin şeyleri cok istiyorsan ve yeterli eforu harcarsan yapabilirsin.
? Bu kadar tanındıktan sonra evde kıskanclıklar başladı mı?
Kıskanmasına fırsat verecek bir adam değilim, sadığım. Gece dışarıya cıkmam, hatta "Eşinden mi korkuyorsun" diyorlar. Alakası yok. Ufak bir boşluğumda bile cocuğumla vakit gecirmek istiyorum.
Benim icin pasaport bir noktaya kadar gecerli
? Kendini İtalyan olarak mı yoksa Turk olarak mı tanımlıyorsun?
İtalyanım ama kendimi 'Turk damat' olarak tanıtıyorum hep.
? Programda Mehmet Şef, tadımda "Misafirsin, sen onden buyur" dedi. Kendini hala misafir gibi goruyor musun?
Noo! Bu tarz şeyleri sık sık yaşıyorum, takmıyorum. Kendimi misafir gibi hissetmiyorum. Mehmet aslında orada espri yaptı. Turkiye'de bazı yemekler elle yeniyor ama ben hep catal bıcak kullanıyorum ya, ondan.
? Bir ulkede misafirlik ne zaman biter?
Artık etraftaki guzelliklere bakmıyorum. Turk arkadaşlarıma, Turk insanlarına kalpten bağlıyım. Herhalde bu noktada misafirlik bitmiş oluyor.
? Turkiye'de İtalyan olmayı nasıl anlatırsın?
Pizza, makarna (Guluyor). İnsanların aklına ilk bunlar geliyor. Kendi ulkenin dışına cıktığında, nereye gidersen git, zorlukları oluyor. Bilmediğin bir dil ve kulture geliyor, kendine bir alan bulmaya calışıyorsun. Benim icin pasaport bir noktaya kadar gecerli, insansın, en onemli olan şey bu.
Mehmet Şef tam bir şekerpare
? 'MasterChef Turkiye'deki (TV8) partnerlerin Mehmet ve Somer şefleri nasıl anlatırsın?
Mehmet Şef tam bir şekerpare.
? Oysa cok sert duruyor?
Yemin ediyorum şekerpare gibi. Sadece kızdırma (Guluyor). Mehmet benim icin dost demek. Bir kolunu iste, verir. Somer tam bir vizyoner. Turkiye'den Avusturya'ya gitmiş, Turk yemeğini orada tanıtmış. ve cok iyi bir dost.
? Yarışmacılara sert davrandığınıza dair eleştirilere ne diyorsun?
Herhalde Mehmet'ten bahsediyorlar, aslında o da kimseye kotu davranmıyor. Mutfak oyle bir yer. Restorana gidiyorsun tabağından sac cıkıyor, teşekkur mu edersin? Biz de bunun boyle olmaması gerektiğini oğretmeliyiz.
? Yarışmanın sana insan ilişkileri hakkında oğrettiği en onemli şey ne?
Mutfakta kadın olmanın cok zor olduğunu bir kere daha anladım mesela. Ne olursa olsun farklı bir bakış var. Bir de şu: Guzel yemek her zaman kazanır...
? Bir yemeği iyi yapan nedir?
Guzel pişirmeye gerek yok. Onemli olan icine kendinden bir şeyler katmak.
? Nasıl iyi şef olunur?
Şefin kelime anlamı; oğretmek. Sadece guzel yemek yapmak beni iyi şef yapmaz. Ben orada zaten yemek yapmayacağım. Onemli olan ekibimi doğru bilgiyle yetiştirmek, eğer onlar iyi yemek yaparsa ben de başarılı bir şef olurum.
Zeus'un hediyesi
? 7 yaşında bir oğlun var, adı Zeno Tibet. Nedir anlamı?
Zeno, 'Zeus'un hediyesi' demek. Eşim Turk ismi de koyalım dedi. Yoga oğretmeni, Tibet'i ulke olarak cok seviyordu. Bu isimleri sectik.
? Nasıl bir babasın?
Sanki universitedeki iki oda arkadaşı gibi takılıyoruz. Ben cekimdeysen Facetime'dan beni arıyor, odevlerini birlikte yapıyoruz.
O makarnayı yersen elimden kacamazsın
? İyi yemekle birini kendine aşık edebilir misin?
Tabii yemekle birini kendine aşık edersin.
? En afrodizyak yemek hangisi?
Deniz mahsulu. Et romantik bir yemek değil, mutlaka masaya balık koymalısın.
? Yemek yapmak seksi mi?
Evet, yemek yapmak cok seksi bir şey. Aslında insanları seksi gosteren şeylerden biri entelektuellik, diğeri vucudu. Yemek yaparken ikisini de kullanıyorsun.
? Kadın izleyiciler sana bayılıyor. Sen kendini seksi buluyor musun?
Yok abi bu Turkce'yle seksi olamazsın (Guluyor). Hic duşunmedim ama hem entelektuelliğimi hem vucudumu iyi kullanırım.
? İyi bir yemek yapmak, iyi bir aşk yaşamak kadar tatmin eder mi?
İyi yemek yapmak, iyi bir aşktan daha tatmin edici. Ben ruhumdan ve kalbimden bir parcayı o tabağa koyuyorum. Benim yaptığım bir yemeği yerken benim de bir parcamı yiyorsun. O yuzden bu ilişki cok tutkulu ve derin.
? Hic birini yemekle tavladın mı?
Tuğce'den once cok oldu.
? Hangi yemeğin bu konuda iyidir?
Bir makarna tarifim var, yeni restoranda da olacak. Elle yiyorsun. Butun duyularını kullanmak zorundasın. O kadar derin ki. O yemeği yersen benim elimden kacamazsın.
'Buyuyunce hayatta şef olmam' diyordum
? İtalya Prato'da doğuyorsun. Şeflik aileden mi geliyor?
Bir ablam, bir abim var. Annem oğretmen, babam banka muduruydu. Anne tarafımın hepsi şefti. Baba tarafımda da iki şef vardı. Ben mutfağa doğdum. Amcalarımın restoranına yardım ediyordum. 20-30 ton midye temizlediğimi biliyorum.
? Bu yuzden de şef olmak mı istedin?
10 yaşındayken arkadaşlarım sokakta top oynuyor, ben mutfakta duruyordum. "Buyuyunce hayatta şef olmam" diyordum, İtalyan edebiyatı okudum.
? Sonra ne değişti?
Amcamın Londra'da restoranı vardı. Felc gecirdi. Beni cağırdı. 19 sene once orada yemeğe farklı bakmaya başladım. Aile restoranı olması dışında gercek bir iş olarak gordum. İtalya'ya donup gastronomi okudum.
Cağ kebabı varsa olurum
? Ortakoy'de yeni bir restoran acıyorsun. Ne olacak konsept?
Adını İtalya'daki bir Turk koyunden alıyor, Moena. Biz de Turkiye'de kucuk bir İtalyan koyu yaratmak istedik. Butun malzemeleri Turkiye'den olan bir İtalyan restoranı. Turkiye'yi dolaşıp en ozel malzemeleri buldum. Orneğin Ayvalık'ta en iyi zeytinyağını secmek icin 2.800 yağ tattım.
? Karşı koyamadığın Turk yemeği hangisi?
Cağ kebabı varsa olurum. En son 36 şiş yedim.
? Bu kadar yiyip nasıl zayıf kalıyorsun?
Somer ve Mehmet kadar ağzıma buyuk parcalar atmıyorum, atarsam tadı karıştırırım. Bir de hep hareket halindeyim.
? En sevemediğin yemek-icecek ne?
Ayran icemiyorum. Yoğurt bizde sadece meyveli yoğurttur. O yuzden yoğurdu hep şekerli bekliyorum. Tuzlu, sulu olunca icemiyorum.
? Hangi takımı tutuyorsun?
Konyaspor.
? Genelde dort buyukleri soylerler...
Futbolu cok takip etmiyorum. Nikah şahidim olan arkadaşım Konyalıydı. Bana da bir yerde sordular "Konyaspor" dedim, oyle kaldı. Kısmet bunu soylediğim sene ust sıralara cıktı takım.
Babamı koronadan kaybettim
? Nisan ayında babanı kaybettin...
Evet. İtalya'da koronadan kaybettim.
? Başın sağ olsun. Neler yaşadın o donemde?
İtalya'da hemen karantinaya girdiler. Abim ve ablamın kızları da onlarla kaldı. Dort kişi yaşıyorlardı. Sonra nereden geldi bilemiyoruz. Bir gun kızlardan biri hapşırıyor. Soğuk algınlığı sanıyorlar. Uc gun sonra annem ardından babam hastalandı. O donem test yaptırmak zordu. Babam telefonda bile konuşamıyor, nefes alamıyordu. Sonra testi pozitif cıktı. 32 gun yoğun bakımda kaldı ve vucudu taşıyamadı.
? Bu kayıp seni nasıl etkiledi?
Karantina sebebiyle cenazesine gidemedim. Acılarını uzaktan paylaşmak cok zordu. Hala acımı tam yaşayamadım. Biz iyi kankaydık. Mesela spot ışıklarının nasıl takıldığını bana telefonda hep o anlatırdı. O gitti, ben de o lambaları bir daha takamadım.
Turkce oğrenmek icin eski Turk filmlerini izledim
? İtalyan olmasaydın veya Turkcen cok duzgun olsaydı yine bu kadar sevilir miydin?
Turkler yabancıları cok seviyor, cok misafirperverler. Bunun avantajı oluyor. Ama yedi senedir ekranda olmamın sebebi karakterim, enerjim. Ekranda ne goruyorsan sokakta da aynı Danilo var.
? Turkce'yi nasıl cozdun?
Başta hic yoktu Turkcem. Ulkeye yerleşince oğrenmek icin calışmaya başladım, Turkce cok zor bir dil. Bir kelimeyle, bir dunya anlatıyorsunuz. Mesela 'Teşekkur ederim'i dort gunde oğrendim. Hala da tam soyleyemem. 'Makarna' yerine de hala 'makarana' diyorum mesela.
? Nasıl calıştın?
İlk restoranımı actığımda calışanlar Turk'tu. Konuşa konuşa cozmeye başladım. Eski Turk filmlerini izledim. İş icin koy koy gezdim. Şiveleri gordum.
? Sempatik durduğu icin bilerek Turkceni geliştirmediğin eleştirilerine ne diyorsun?
No abi oyle deme. Oğrenmeye calışıyorum. Bu benim şivem, İtalyanca'dan geliyor. Yine de kendime bir soz verdim. Yaza kadar calışıp oyle bir Turkce konuşacağım ki ortalığı yıkacağım.
Ev ucuz diye bir yıllık kiraladım, meğer Bağcılar meydandaymış
? Yapması en zor Turk yemeği hangisi?
Saray mutfağı, cok zorlu. Adana kebabını da dengeli yapmak ustalık gerektiriyor.
? Şimdiye kadar yediğin en sıradışı yemek nedir?
Yılan falan da yedim ama 1.5 sene once, Fransa'da bir bocek ciftliğine gidip bocek yedim. Aslında evde cekirgeler hala var gondereyim mi sana biraz?
? Yok sağ ol, ben almayayım...
Yersin cips olarak. Cok guzel tadı.
? Turkiye'de yaşayıp da unutamadıkların neler?
İlk geldiğimde ev tutmak istedim. Bir tanıdığım goğsune vurarak, "Ben hallederim" dedi. Beni bir eve goturdu. Catı katı, jakuzi, manzara harika. Cok ucuz. Fiyata inanamadım. Bir senelik kiraladım. Ev, Bağcılar meydandaymış. Oranın muhtarı gibi oldum. Hic Turkce konuşamıyordum. Turkiye'de yaşadığım en guzel zamanları orada gecirdim. Evin altında bir bakkal vardı, benden bir kere bile ekmek parası almadı. Komşular surekli yemek veriyordu. Komşuluk konusunda en mutlu donemimdi.
Kaynak: Hurriyet