Hapishaneler kimilerine gore “modern” dunyanın ayıbı, kimilerine gore ise aynasıdır. “Suc ve suclu” tanımı da “Adalet” gibi gorecelidir. Ozcan Yaman’ın dediği gibi, ozellikle son ceyrek yuzyılda, “Dışarıda beyni, iceride ise bedeni tutsak bir toplumsal yapının adım adım orulduğunu goruyoruz. Oysa duşunen insan nerede olursa olsun “ozgurdur”. Maddi hayatlarının kısıtlanması, onların soyut duşunme yetilerini yok edememişse, hÂl umut var demektir…”
İşte bu umudu mahpus mektuplarında, edebi calışmalarında, resimlerinde, karikaturlerinde gormek / okumak mumkun.
Ote yandan ozellikle belirtmeliyim ki politik mahpuslar sanat edimlerinde sadece zindanı değil dışarıyı da başarıyla betimlemektedirler. Zira onlar anı bohcalarını asıl olarak dışarıda doldurmuşlardır. Elbette bu birikimi, estetiği ihmal etmeden, sanatın olmazsa olmaz kurallarıyla işleyip ak kÂğıda ya da tuvale aktarmak cetrefilli iştir. Sanatcı yoğunlaşmak icin kimi zaman kalabalıklara karışmak, kimi zaman da yalnız kalmak ister. Bu bir luks değil, uretim daha iyi uretim icin zorunluluktur. Ama zindandaki yazar-şair-ressam-karikaturist-besteci dilediği zaman yalnız kalamaz veya kalabalıklara karışıp, dilediği gibi gozlem yapamaz. Bu acığını ancak duş gucuyle ve anı bohcasına başvurarak kapatır. Ve okuyarak. Bu anlamda onlar duş yolculuklarında kimi zaman bizden daha ozgurdur.
Sonuc itibariyle zindanda, o betimlemesi zor koşullarda uretmek ve “sanat” yapmak ayrıca takdiri hak eder. Ten’e “Ceza”nın Tin’e “Eza”ya donuştuğu zindan koşullarına direnmiş ve o koşullarda uretebilmiş mahpusların sayısı da buyuk emek sonucu hazırladığımız, “Duvarları Delen Cizgiler” adlı bu sergide/kitapta goreceğiniz gibi az değildir.
Sayfaları cevirmeye başladığınız anda, mahpusların imgeleriyle sadece bir hapishaneden diğerine değil, dunyanın dort bir yanına doğru yolculuğa cıkacaksınız…
- Adil Okay
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Duvarları Delen Czigiler Yazar: Kolektif Yayınevi: Utopya Yayınevi Hamur Tipi: Kuşe Ebat: 15 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059378581