Yıl 1846'dır. Genc Dostoyevski, ilk romanı İnsancıklar'ı tamamlar tamamlamaz ev arkadaşı yazar Grigorovic'e okutur. Grigorovic o kadar heyecanlanır ki birkac kez kalkıp Fyodor'un boynuna sarılmak ister; fakat arkadaşının aşırı duygu gosterilerinden hoşlanmadığını bildiği icin yapmaz. Grigorovic ertesi gun romanı yazar ve yayımcı Nekrasov'a goturur; kitaptan cok etkilenen Nekrasov da eleştirmen Belinski'ye... "Yeni Gogol doğdu!" der, Nekrasov, daha kapı ağzında. Aynı gunun akşamı, Belinski'ye tekrar uğradığında onu heyecan icinde bulur: "Nerede kaldınız? Nerede bu Dostoyevskiniz? Genc mi? Kac yaşında? Hemen getirin bana onu!"

Belinski'nin evine getirilen yirmi uc yaşındaki genc yazar, daha sonra orada olanları şoyle anlatacaktır: "Ve işte... beni onun yanına goturduler. Belinski'yi birkac yıl once heyecanla okumuştum, ama bana urkutucu ve sert gelmişti ve benim İnsancıklar'ımla alay edecek diye duşunuyordum. Beni cok saygılı ve ağırbaşlı bir şekilde karşıladı; ama daha bir dakika bile gecmeden her şey bambaşka oldu... Ateşli ateşli, alevli gozlerle konuşuyordu. "Siz kendiniz anlıyor musunuz?" diyordu bana tekrar tekrar, alışkanlığı olduğu uzere bağırarak, "Ne yazmış olduğunuzu anlıyor musunuz?.. Butun bu korkunc gerceği, bizlere gostermiş olduğunuz bu gerceği siz mi duşundunuz? Olamaz, sizin gibi yirmi yaşında birinin butun bunları anlamış olmasına imkÂn yok... Gerceği keşfetmiş ve bir sanatcı olarak ilan etmişsiniz, size bir yetenek verilmiş, yeteneğinizin değerini bilin ve emin olun, siz buyuk bir yazar olacaksınız."

Yıl 2013. 167 yıl sonra Dostoyevski her kuşağın başucu yazarlarından olma ozelliğini koruyor ve İnsancıklar, onun dunya edebiyatına ilk armağanı...

İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 184

Baskı Yılı: 2016

e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 129

Baskı Yılı: 2013

Dili: Turkce
Yayınevi: Can Yayınları
Kitap Adı: İnsancıklar Yazar: Fyodor Mihaylovic Dostoyevski Cevirmen: Sabri Gurses Yayınevi: Can Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789750739606