
Romanda da adı gecen Şeyhulcebellerin olayları Batı Asya tarihinin cok onemli ve meraklı sahasını teşkil ettiğinden, bunlara dair kısaca malumat vermek faydalı gorulmuştur.
Şeyhulcebel, Hasan Sabbah tarafından kurulan ve İsmailliye-Battaniye denilen Şiî bir inanc hukumetinin başlarına denilirdi.
Hasan Sabbah, Irak’ta hukum suren Selcuklu Alparslan’ın veziri Huseyin Nizamulmulk’un ve şair Omer Hayyam’ın sınıf arkadaşı idi. Bu sayede epeyce mevki sahibi olmuştu. Kendisi şii olduğu gibi, son derece zeki ve haris olduğundan Nizamulmulk’e bende olarak yaşamak istemedi. Mısır’a gitti, orada Şiilik propagandasıyla beraber, halkı Selcukluların aleyhine ayaklandırdı. Yapılan takibat uzerine Mısır’dan kactı. İran’a gitti, Şiiliği orada yaydı. Bir muddet sonra Irak’a geldi. Kazvin civarında gayet cetin, kayalık yerde bulunan Alamut Kalesi’ne girdi.
Orada kendisine bircok taraftar kazandı ve İsmailliye hukumetini kurdu.
Bu hukumetin arazisi Alamut Dağı ve civarındaki birkac koyden ibaretti. Fakat İsmailliler butun Irak’ta, Horasan’da gizli din teşkilatı yapmışlar ve terorizm denilen katil, yangın gibi usulleri tatbik ederek bilhassa Turk unsuruna musallat olmuşlardı.
Hasan Sabbah’ın gayesi pekiyi anlaşılamamıştır. Kendisi ve muritleri Kur’Ân’ın asıl manasının gizlenmiş olduğunu ve bu hakiki manayı kendilerinin bildiklerini soyleyerek halka telkinde bulunurlardı.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Gok Bayrak Yazar: Leon Cahun Cevirmen: Aydın Şengor Yayınevi: Parola Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059398374