
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Turkiye Pavyonu
Dunyanın onde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 16. edisyonu bu sene 26 Mayıs – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında duzenleniyor. Bienal kapsamında İstanbul Kultur Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yuruttuğu Turkiye Pavyonu, Schuco Turkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda, bienali oğrenme ve tartışma ortamına donuşturecek uzun soluklu bir projeye ev sahipliği yapıyor.
Kuratorluğunu Kerem Piker’in, yardımcı kuratorluğunu Cansu Curgen, Yelta Kom, Nizam Onur Sonmez, Yağız Soylev ve Erdem Tuzun’un ustlendiği Vardiya projesi kapsamında bienal suresince haftalık vardiyalar hÂlinde Venedik’e gidecek mimarlık oğrencileri, bienalin bu yılki teması Freespace / SerbestmekÂn kavramı cercevesinde geniş katılımlı bir projeye dahil oluyor.
Turkiye Pavyonu’nun salt bir sergileme mekÂnı olmaktan cıkarak bir buluşma, karşılaşma ve uretim mekÂnına donuşmesini amaclayan Vardiya projesiyle oğrencilerin yalnızca bienal takipcisi değil, aynı zamanda bienalin etkin bir ureticisi hÂline gelmeleri hedefleniyor.
Vardiya projesi kapsamında başvurular arasından secilen 120 mimarlık fakultesi oğrencisi birer haftalık vardiyalar halinde Venedik’e gidecek. Bienali gezen ve Turkiye Pavyonu’nda duzenlenecek kamuya acık bir dizi etkinlik ve atolye calışmasına katılacak mimar adayları, bienal suresince korku filmlerinden kent-cocuk ilişkisine, yapay zekÂdan zanaata cok ceşitli konular etrafında duzenlenecek 12 atolye calışması sonucunda surekli genişleyen ve bienal sonrasına uzanması hedeflenen bir sergi iceriği oluşturacak.
Atolye calışmalarının yanı sıra bienal boyunca dijital olarak yayımlanması planlanan, bienal izleyicilerinin de katılacağı yaklaşık 50 cevrimici yuvarlak masa oturumu ve 6 konuk konuşmacı sohbeti ile Turkiye Pavyonu, 25 hafta boyunca yaşayan bir oğrenim ve uretim platformuna donuşecek.
Vardiya ile Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Turkiye Pavyonu, dunyadan mimarlık oğrencilerini, eğitmenleri ve misafir profesyonelleri bir araya getiren daimi bir oğrenme mekÂnı gorevi yaparken, aynı zamanda her vardiyayla evrilen dinamik bir sergi iceriğine de sahip olacak.
“Bienal ne icin var?”, “Bienal kimin icin var?” ve “Bienal ne işe yarar?” sorularını yanıtlayan dunyanın pek cok farklı yerinden beş yuze yakın mimarlık oğrencisi arasından secilen katılımcılar, ziyaretcileri bienallerin amacı ve rolu hakkında duşunmeye cağıracak. Mimarlık dunyasının butun taraflarının bu karşılıklı oyun ve bağ kurma fırsatından yararlanmasını bekleyen Vardiya, aynı zamanda genc ve yaratıcı zihinlerin bireysel ve kolektif deneylerini guncel mimarlık gundemlerinin merkezine yerleştirmeyi umuyor.
Vardiya projesi icin Okay Karadayılar ve Ali Taptık’ın tasarımı ile hazırlanan yayın Fikir, Acık Cağrı, Soyleşi ve Pavyon başlıklı 4 adet İngilizce ve Turkce cift dilli kitaptan oluşuyor. Fikir kitabı projenin fikrinin nasıl ortaya cıktığını, Acık Cağrı kitabı oğrenciler icin yapılan acık cağrının detaylarını, Soyleşi kitabı projenin Secici Kurul uyeleri ile yapılan soyleşiyi ve Pavyon kitabı da mekÂnda yer alacak olan serginin detaylarını anlatıyor. İstanbul Kultur Sanat Vakfı tarafından basılan kitaplar, Yapı Kredi Yayınları’nın dağıtımıyla yayımlanacak.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Vardiya-4 Kitap Takım-16.Venedik Bienali Yazar: Kolektif Yayınevi: İstanbul Kultur ve Sanat Vakfı Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786055275488