Bu albumu hazırlarken, binbeşyuze yakın goruntu karesi gecti elimden. XIX. yuzyıl sonu - XX. yuzyıl başı gozle gorulur bir ikonografik artış olmuş, Eskişehir ve cevresi konusunda; bunların yabana atılamayacak bir bolumunu yabancılara ve azınlıklara borcluyuz. Osmanlı İmparatorluğu, cokuşunun hazırlandığı surecte, başkent Dersaadet'ten başlayarak, egzotizm tutkunu oryantalistlerin mıknatısına kapıldıkları buyulu diyara donuşmuş, seyyahlar ellerinde fotoğraf makinaları, Anadolu yarımadasına sokulmakta gecikmemişler, ilk arkeologlar ilk kurekleri toprağa vurmaya koyulmuşlardı. Eskişehir'in de bu ilgiden bir olcude nasibini aldığı soylenebilir.
Kurtuluş Savaşı bircok Anadolu kentine "gazi", "kahraman", "şanlı" sıfatlarının eklenmesine yol acmıştır, Eskişehir'in onlardan aşağı kalır tarafı oysa yoktu: Şehrin duşman ordusu tarafından yanıp yıkılan bunyesinden elimize bu albumun fotoğrafları kalmıştır; insan kayıplarını, goce maruz kalanları, hayatlarına neredeyse sıfırdan başlayanları saymıyorum.
- Enis BATUR -
"Eskişehir 'havai' bir şehir mi? Havai sayılır mı bilmem, ama buyuklenmeyen bir şehir. Buyumeyi de bilmeyen bir şehir. En cok 'kendine gelmiş' denebilir ya da 'kendine donmuş' bir şehir . Cocukluğu secmiş. Eskişehir bir cocuk şehir. Belki de son yıllarda sıkca yayımlanan Anadolu haritasında şakacı bir yıldız gibi goz kırpması da bundan. Cocuk şehir, demek ki şaka gibi bir şehir demek de mumkun. Guldurme ustası Nasrettin Hoca'dan ve Turkmen kocası Yunus Emre'den bir adım bile bugune gelmemiş. Orda kalmış, onlarla. Onların sıcaklığında, sakinliğinde ve ictenliğinde.
Adı icinde, cocukluğu icinde bir şehir: Eski-Şehir. Şakacıktan şehir. Şakacı şehir. Hocam Ergin Gunce "Biz eskiden yeni cocuklardık şimdi eski cocuklarız" dizesini en cok Eskişehirli eski ve yeni cocuklar icin yazmış olmalı.
- Haydar ERGULEN -
Bu kitabın tum satış gelirleri, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ‘’İki Elin Sesi Var Cocuk Senfoni Orkestrası'na’’ aktarılacaktır.
(Tanıtım Bulteninden)
Yayına Hazırlayan: Enis Batur, Oktay Ozdemir
Kitap Adı: Eskişehir: Kokleri Derinde Yepyeni Bir Şehir Yazar: Kolektif Yayınevi: Kırmızı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 29,7 x 29,7 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059245005